Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Torsson
Det fjÀrde bÀsta bandet i Lund
(Borderline)

Spelades det bÀttre pop pÄ gamla Torssons tid?

En gÄng i tiden var det i alla fall hur kul som helst att lyssna pÄ det hÀr bandet. Det jobbade synnerligen medvetet i en egen nisch och började i en tid dÄ progg och punk var det man helst skulle intressera sig för, om man var ung och ilsken eller allmÀnt kulturintresserad.

Torsson var en antites till det mesta. NÄgot liknande fanns inte. En konsert med Torsson var unik. En ny platta fick nyfikenheten att vÀxa till sjunde himlen.

Bo Åkerströms fantastiska lĂ„tar med texter som var smĂ„ berĂ€ttelser frĂ„n folkhemmet, ofta om vardagliga banaliteter och framförda med ett stort gravallvar, tillhör idag de klassiska svenska popverken.

Men vilket intresse fĂ„r Torsson möta idag? Finns det en lika nyfiken pubilk som förr? Är det nĂ„gon som ringer en kompis och berĂ€ttar att det har kommit en ny Torsson-platta? Jag vet inte riktigt vad jag ska tro.

Texterna kan fortfarande vara briljanta. Som i bĂ„de »Torsten Eriksson« och »Festen hos Lundins« pĂ„ nya CD:n, tvĂ„ lĂ„tar dĂ€r man aldrig fĂ„r veta vad som egentligen ska hĂ€nda ­ eller hĂ€nde. Och lĂ€ser man resten av texterna i det bifogade CD-prospektet, sĂ„ Ă€r de allihop lika roliga och originella i sin gĂ„tfullhet som vanligt.

Men texterna drunknar liksom i omgivningen. Jag lyssnar inte lika sjĂ€lvklart som förr pĂ„ sĂ„ngen. I orkestern finns sedan tidigare Thomas Holst och numera Michael Sellers. Mats Bengtsson gör inhopp pĂ„ piano och orgel. Det Ă€r tunga namn som Ă€r vana vid att ta för sig och kanske har de fĂ„tt för mycket att göra hĂ€r i för stora roller. Det Ă€r ju Åkerström vi vill se och höra. Med alltför duktiga musiker runt omkring sig Ă€r risken stor att han till slut har det bĂ€sta bandet i Lund.

Kontrasten mellan Torsson och punkbanden var obeskrivlig. Det var denna utmaning som gav bandet en framgÄng att leva pÄ i mÄnga Är. Men nu Àr Torsson inte lÀngre utmanande och dÀrmed Àr inte en ny Torsson-platta en lika uppiggande injektion som förr.

Det mest geniala med plattan Àr titeln. Den Àr en typisk Torsson. Fler traditionsrika Torsson-kickar kan man fÄ pÄ deras hemsidor, dÀr det gÄr att klicka fram en hel del stolligheter i samma anda.

/Rune HĂ€ger


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.