Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Nelson, Willie & Friends
Outlaws And Angels DVD
(Eagle Vision)

Börjar med att se pÄ bonusmaterialet.

Kamerorna vandrar runt bakom scenen, under repetitionerna, utan att artisterna mÀrkbart reagerar pÄ att de Àr dÀr.

Ser en lÄng parad av vÀldigt gamla mÀn.

Jerry Lee Lewis ser ut som en vandrande vÄlnad, som ett illa klingande varsel frÄn andra sidan. I den misshandlade gamla kroppen, i den uttröttade sjÀlen, Àr det inte mycket som lÀngre skakar som det ska skaka.

De andra Àr det inte fullt sÄ illa stÀllt med. Willie, Haggard, Keith, Al Green, Dylan och trummisen Jim Keltner ser mest bara ut som ruggiga gamla berguvar. Med hÀngiga axlar och livsaktierna pÄ pantbanken.

Sen slÄs ljusen pÄ, publiken applÄderar och sÄ stiger de in pÄ scenen till Willie. Drar in magarna, tippar fram hattarna en liten bit till över ögonen och blir för en stund vÀldigt unga mÀn igen.

Alla utom Jerry Lee, som fortfarande ser ut som om nÄgon av DjÀvulens springpojkar vilken sekund som helst ska knacka honom pÄ axeln och tala om att hans taxi har kommit.

Och sÄ Dylan, som Àr sÄ uppenbart och höggradigt packad att han inte hittar rÀtt ens i en Hank Williams-lÄt han mÄste ha sjungit tvÄ tusen gÄnger vid det hÀr laget.

Han mÄste ha haft vÀldigt svÄrt att hitta sin taxi. Trots att tvÄ bodyguards sÀkert lyfte in honom i den.

Och man förstÄr att han nÀr han nyktrade till satte stopp för sin medverkan pÄ den skiva som getts ut parallellt med den hÀr dvd:n.

Keith Richards hade tydligen inte vett att stoppa sitt bidrag, trots att han pÄ scenen gör det fatala misstaget att tro att han kan spela gitarr utan elektricitet.

Som vanligt Àr det kvinnorna som tar sig igenom sÄnt hÀr med hedern och vÀrdigheten i behÄll.

Shelby Lynne, som kommer in och sjunger »Stormy Weather« som en kelsjuk liten kattunge, men med en glimt i ögonen som sÀger att hon i motsats till gubbarna vet precis vad hon gör. Och varför. Carole King, som kommer in och sjunger sin fyrtio Är gamla tonÄrsmelodram »Will You Still Love Me Tomorrow« och fÄr den att lÄta fullstÀndigt relevant i hÀnderna pÄ en kvinna i pensionsÄlder. Som om hon brydde sig mer om stunden Àn morgondagen.

Rickie Lee Jones som bara behöver vara Rickie Lee Jones, men Àr det pÄ ett sÀtt som gör att man bara vill att hon ska vara Ànnu lite mer Rickie Lee Jones.

Och sÄ Lucinda Williams, sÄ fokuserad, sÄ nÀrvarande i sin lÄt, sÄ vacker i sin koncentration, att Willie för första gÄngen, nÀr konserten nÀstan Àr över, bryr sig om vilka ord han sjunger och till och med tar ett gitarrsolo som hÀnger ihop.

Sen bestĂ€mmer sig alla gubbarna för att ta ett gemensamt Lasse Berghagen-grepp pĂ„ »Whole Lotta Shakin’ Going On«.

DÄ stÀnger jag av min dvd-spelare.

/Lennart Persson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.