Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Presley, Elvis
The Essential; Elvis at the Movies; Viva Las Vegas
(SonyBMG)

Elvis Presley blev bara bÀttre och bÀttre som sÄngare. In i det sista kunde han lyfta vilken medioker lÄt som helst till stundom oanade höjder. Glöm myten om rockrebellen, det var ÀndÄ bara en myt, sÄ öppnas en annan vÀrld, en vÀrld dÀr Elvis blev en lysande balladsÄngare, en vÀrld dÀr Elvis rockklassiker har sin plats men vid sidan av hans insatser som balladeer och uttolkare av blues och countrytraditionerna; han var rentav en av de stora bluesmÀnnen. Och han var inte bara bra i Memphis, han var bra Àven i Las Vegas och pÄ vita duken.

TvÄ av tre nyutgivna cd-dubblar pÄminner om det senare. »Viva Las Vegas« inleds visserligen med just den lÄten, inspelad 10 juli 1963 för filmen med samma namn, men sedan fÄr vi en kavalkad med upptagningar frÄn konserter i spelmetropolen 1970 och 1972, lÄtar som frÀmst visar hur Elvis plockade sÄnger ur samtiden och gjorde dem till sina egna, sÄnger som »Polk Salad Annie«, »Proud Mary«, »Walk A Mile in My Shoes«, »Let It Be Me« och Mickey Newburys »An American Trilogy«. Det Àr ena skivan.

Den andra delen av Las Vegas-utgÄvan rymmer en outgiven konsert frÄn 1969, dÀr Elvis framför flera av femtiotalsklassikerna, men ocksÄ suverÀna versioner av »In the Ghetto« och »Suspicious Minds« som han spelat in tidigare samma Är.

»Elvis at the Movies« innehĂ„ller enbart lĂ„tar frĂ„n filmerna, utsökta saker som »Little Egypt« och »Can’t Help Falling in Love« men Ă€ven mer undanskymda pĂ€rlor som »Frankfort Special« och »Frankie and Johnny«. Och givetvis en del struntlĂ„tar som dock snyggt flyter in i det frĂ€cka musik- och bildflöde som skivan iscensĂ€tter.

Efter samgÄendet mellan Sony och BMG finns Elvis Presley nu ocksÄ i Sonys samlingserie »The Essential«. För artister med sin vÀsentliga alstring pÄ nÄgot eller nÄgra av de bolag som rymts under BMG- eller/och Sony-parasollen och för vilka man nöjer sig med en dubbel-cd ger albumen i den serien utmÀrkta möjligheter. Elvis-utgÄvan Àr ocksÄ vÀl sammansatt, och den fungerar bÄde som introduktion för de nya lyssnare som stÀndigt tillkommer och för den arme sate som tror att det rÀcker med en cd-dubbel för Elvis Presley.

/Magnus Eriksson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.