Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Jones, Thelma
Second chance
(Kent/BAM)

Titeln Ă€r sĂ„ sympatiskt att man bara mĂ„ste rycka Ă„t sig skivan i affĂ€ren eller lĂ€gga den i varukorgen pĂ„ den favoriserade nĂ€thandeln. Även omslaget Ă€r ett yttre tecken: tvĂ„ frilagda portrĂ€tt pĂ„ Thelma Jones som ett slags motvikt till varandra. En yngre, en Ă€ldre. En med ett blĂ€ndande leende, en med sammanbiten mun och tröttare ögon.

Bilden sammanfaller ocksÄ med vad som erbjuds pÄ skivan. Ena halvan Àr frÄn tiden i slutet av sextiotalet pÄ indiebolaget Barry, andra halvan frÄn dÄ Jones var kontrakterad till monsterstora Columbia.

Och jag inbillar mig att omslaget sÀger nÄgonting. Eller nej. Jag Àr ganska övertygad om att det Àr sÄ. Drygt tio Är mellan bilderna, eller ett hav av erfarenheter om man sÄ vill.

Thelma Jones föddes i Fayetteville, North Carolina. Naturligtvis sjöng hon i kyrkan och nÀr familjen flyttade till New York bildade hon tillsammans med systern Mildred och brodern Vernell en trio med namnet The McDaniels Singers.

Naturligtvis sjöng de gospel.

Och de gjorde det bra. PÄstÄr i alla fall de som vet.

Frankie Lymans manager hörde trion upptrÀda, fattade tycke och resten Àr, som de sÀger, historia. Om Àn en brokig sÄdan.

Thelma vĂ€grade först skriva pĂ„ ett kontrakt – tanken att sjunga nĂ„gonting annat Ă€n gospel fanns inte pĂ„ kartan. Det var en kompromiss som hon aldrig skulle acceptera.
En kvÀll Àr Thelma och hennes syster pÄ en liten klubb vid 145:e gatan och Lennox Avenue i Harlem; pÄ den tiden tydligen ett vattenhÄl för diverse artister efter en krÀvande show pÄ Apollo Theater. Syrran övertalar Thelma att gÄ upp pÄ scen och sjunga med husbandet. Thelma river av »IŽve got a woman«, den enda lÄt hon kunde som verkade passa in.

Publiken blir som galna.

PÄ plats fanns James Hazley, manager med egna bolaget Uptown Productions. Hazley och Thelma börjar trÀffas och gifter sig senare. Och nÄgonstans dÀr pÄ vÀgen uppmuntrar han henne att börja sjunga R&B.

En av de första lÄtarna som spelades in var »Never Leave Me«. En dussinlÄt vore det inte för Thelmas röst, som osar nÄgonting större Àn bara de nedskrivna orden. Samma sak med övriga lÄtar inspelade under hennes sextiotalsperiod. Det Àr Thelmas röst som lyfter dem, som ger text och musik extra kraft att kÀmpa sig över ribban.

NÀr Thelmas skivbolagshem Barry gÄr i konkurs, vÀnder hon sig till Jerry Wexler och Atlantic. Kanske var det drömmen om att kunna fÄ en hit lika stor som den Aretha Franklin inkasserade med »The House that Jack built« som lockade? Thelma var först med att spela in just den och nÄgra större bombnedslag hade inga av hennes egna inspelningar blivit.

I Muscle Shoals fÀrdigstÀlls musiken, i New York ska sÄngen spelas in. Av detta blir inget. Thelma flyttar till Florida, funderar, vÀger sina möjligheter. Slutligen skriver hon pÄ för Columbia och ÄtervÀnder till Muscle Shoals för att spela in tre lÄtar.

Sedan Àr det plötsligt 1976 och en av dessa, den vackert ÄterhÄllsamma »Salty Tears«, finner sin plats i konkurrensen pÄ radions spellistor. Ett album planeras. I Los Angeles finns Bert DeCoteaux. Han vÀljer lÄtar, Thelma sjunger in dem.

Och det blir det dags för oss att ÄtervÀnda till denna skivas omslagsbild.

För det Àr hÀr som den mer allvarliga personen, hon med de lite tröttare ögonen, sjunger. Och visserligen Àr det textförfattarna som stoppar orden i hennes mun, men för mig Àr det, i alla fall just nu, relativt lÀtt att avfÀrda Jones lÄtar frÄn slutet av sextiotalet. Det Àr svÄrare med hennes sjuttiotalsproduktioner.

För dÄ hÀnder nÄgonting annat, nÄgonting som har med de dÀr bilderna att göra. Rösten har en annan fyllnad, jag Àr övertygad om att skillnaden Àr mÀrkbar och tror att det Àr erfarenhet, visdom och livet som fÄr komma till tals.

Men nej, det Àr inte gospel, det Àr inte speciellt mycket funk. Och nej, det Àr inte den dÀr djupa soulen som vi Àlskar sÄ.

I stÀllet tar Thelma Jones och placerar soulskÄpet precis dÀr soulskÄpet ska stÄ nÀr vi snackar slutet av sjuttiotalet och det dÀr som kallas modern.

Hon sjunger Sam Dees »Love, Look What You Got Me Intoâ€č alldeles förtrĂ€ffligt och förvandlar Ă€ven Dees »I Want What You Wantâ€č till nĂ„gonting som knackar pĂ„ discodörren men aldrig fĂ„r komma in.

Hon gör oförfalskat glÀdje av »YouŽre that song (that I canŽt stop singing) «, hon tar tag i Gamble och Huffs »Now that we found love« utan att behöva skÀmmas och nÄgonstans pÄ vÀgen hinner hon Àven med Chip Taylors »Angel in the morning«.

Och sÄ »How Long«, som har ett groove som jag har varit tvungen att nynna pÄ tunnelbanan den senaste veckan för att jag har saknar den sÄ dÄ den inte finns i nÀrheten.

Good stuff helt enkelt.

/Mattias Bergqvist


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.