Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Paisley, Brad
5th Gear
(Arista)

För ganska precis trettio Är sedan recenserade Lennart Persson Dave Edmunds »Get It« med ett ord i Larm: »Köp«. Det vore frestande att sno den recensionen för Brad Paisleys nya skiva »5th Gear«. Ty plattan Àr rakt igenom helt utsökt. Den frustar av humor, virtuositet, spelglÀdje, vanvördighet, ironi och traditionsmedveten pietet om vartannat. Vem mer Àn Brad Paisley skulle inleda en sÄng med speldosa? Vem mer kan fÄ en B3 att organiskt smÀlta in i en honky tonk-lÄt? Och det Àr nog bara han som pÄ en gÄng kan lÄta som Junior Brown och Richard Bennett i hans mer utspacade stunder och Steuart Smith i hans vildare. Och som iscensÀtter en sÄ orgiastisk picking som i »Mr. Policeman«, dÀr han landar mellan Brown, Smith och Steve Morse i »Gina Lola Breakdown«. Och som helt trovÀrdigt kan tolka den ambitionslöse unge mannens dilemma i en sÄng som »All I Wanted Was A Car«, nÀr kamraterna blev footballproffs eller drog till Yale. Eller som ordnar fram en sÄ ljuvlig tidssatir som i »Online«, ett varggrin Ät de möjligheter som webben ger oss att fabricera ett alter ego.

»5th Gear« Àr alltsÄ Ànnu en fantastisk skiva med Brad Paisley. Han har en fin baryton och Àr en suverÀn gitarrist. Paisley Àr ocksÄ en countrysatiriker av rang, samtidigt som han kan framföra en innerlig duett med Carrie Underwood och fortsÀtta den hyllning till Grand Ole Oprys humortradition som han inledde pÄ sin förra skiva. Och han fÄr med Little Jimmy Dickens, Bill Anderson och den underskattade Vince Gill i en underbar pastisch dÀr Opry-buskisen förenas med Gram Parsons, Merle Haggard och ett gitarrsolo dÀr Paisley lÄter mer James Burton Àn Burton sjÀlv.

Ja, ni ser sjÀlva. En dryg timmes oavbruten njutning. För att citera Persson anno 1977: »Köp«.

/Magnus Eriksson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.