Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Blandade Artister
Svensk postpunk
(MNW Klassiker)

Lars Nylin, i dag musikchef på Bonnier Amigo, var tidigare en mycket initierad rockjournalist och har här sammanställt 35 låtar från inledningen av det svenska 1980-talet på två cd:n. En period som sammanfattas ”svensk postpunk” och som konstigt nog saknat en dokumentation fram till nu.

Lustans Lakejer, Sator Codex, Lolita Pop, Tant Strul, Reeperbahn, Brända Barn och Commando M Pigg var bara några av dem som satte standarden och som faktiskt än i dag är med och påverkar svenskt musikliv på olika sätt. Thomas DiLeva (här med demon ”Behind Mickey Mouse” från hans band Modern Art), Imperiet (Thåström) och Blue For Two (Freddie Wadling) har alla till exempel fortfarande aktiva och inflytelserika karriärer. Här kan vi höra varför de låter som de gör. Sprungna ur tiden efter punken när band som Joy Division, The Cure och Echo And The Bunnymen hade sin storhetstid och det var tillåtet att vara både deppig och introvert och samtidigt bejaka livet.

Daterade syntljud, obsoleta trummor och en ibland minst sagt vinglig produktion tar ändå inte bort den framåtanda och experimentlusta som fanns under en tid då artister fortfarande var tvungen att han en vilja, något att säga och talang för att slå sig fram. Tiden före lanseringstänk, inställsamhet och snabba tv-genombrott.

Lars Nylin har gjort en sann kulturgärning över en explosiv period ur den svenska musikhistorien.

/Anders Sundin


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.