Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Sehnaoui, Christine
Solo
(Olof Bright)

I samband med senaste vernissagen pĂ„ Ystads konstmuseum (för konstnĂ€rerna Bo Söderström, Peder Josefsson och Johan Svensson) var det skivslĂ€pp för ett album med saxofonisten Christine Sehnaoui (född i Paris men förĂ€ldrarna kommer frĂ„n Libanon). I fjol spelade Sehnaoui pĂ„ konstmuseet tillsammans med flera musiker frĂ„n Beirut – nu Ă„terkom hon för ett kort och stĂ€mningsrikt soloframtrĂ€dande.

Hon lĂ€t som pĂ„ CDn »Solo« – med den skillnaden att pĂ„ skivan har solosaxofonen bearbetats nĂ„got mer vad gĂ€ller inspelnings- och ljudteknik. BĂ„de pĂ„ skiva och pĂ„ museets portabla scen skapar Christine Sehnaoui hĂ€pnadsvĂ€ckande ljud med sin altsax. Ingen överdrift att ljuden aldrig hörts förut och att de kommer ur en saxofon Ă€r svĂ„rt att begripa.

Formen Àr fri men hon spelar inte jazz. Hon lÄter inte heller saxofonen brÀka och skrika, som friformmusiker brukar. Det Àr förstÄs en efterkonstruktion, eftersom jag vet att musikens rötter finns i Libanon och inte minst i Beiruts livaktiga musikscen, men jag kan inte lÄta bli att tolka tonerna som en stilla och försiktig och samtidigt obeveklig Äterkonstruktion av nÄgot destruerat, förstört och tillintetgjort.

Hon viskar, vĂ€ser och frĂ€ser, fast tyst, stilla och vackert. SĂ„ vackert! SĂ„ ömt. Och sĂ„ hoppfullt, trots hopplösheten. Christine Sehnaoui talar till oss med tonerna. Lyssna, sĂ€ger Christine: hör de toner som finns i saxofonen. Hört dem förut? Nej. Omöjliga toner? Ja! Men om man kan locka fram toner och ljud som inte fanns men Ă€ndĂ„ finns, dĂ„ borde – ja, mĂ„ste – man vĂ€l kunna Ă„terskapa livet och framtiden, Ă„teruppvĂ€cka glĂ€dje och lycka.

Det Àr den fina melodin, den vackra, mjuka och drömska, som Christine Sehnaoui improviserar pÄ sin ensamma och kontaktsökande saxofon.

Texten har har tidigare varit publicerad i KvÀllsposten.

/Bengt Eriksson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.