Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Wilson, Gretchen
One of the Boys
(SonyBMG)

Titlarna på Gretchens Wilsons skivor understryker bilden av henne: »Here for the Party«, »All Jacked Up« och nu »One of the Boys«. Alltså, Gretchen Wilson är one of the boys.

Det är den bilden som skapats av henne. Gretchen Wilsons första hit »Redneck Woman« fungerade också som ett tough girls’ anthem, än mer accentuerat på videon än på skivan, dock. Jag misstänker att Gretchen Wilsons image odlades i ett försök att fylla upp det tomrum som uppstått när Dixie Chicks inte längre ville leva upp till bilden från »Fly«, deras skilsmässoskiva som Emily Robison (den enda i gruppen som inte just hade skilt sig) sa, när jag intervjuade henne efter mästerverket «Home», där de återvände till de mer traditionella former som Dixie Chicks odlade innan Natalie Maines kom med.

Men Gretchen Wilson har också en innerligare sida. Den kom till uttryck på hennes andra skiva och dominerar den nya. Även när hon i bästa George Jones-anda sjunger »I’ve been pouring whiskey on your memory«, banar det väg för ett bedyrande uttryck, fjärran det kaxiga och självmedvetna. Å andra sidan mullrar gitarrerna för fullt i sånger som »You Don’t Have to Go Home« och »There’s A Place in the Whiskey« (båda med läckra ekon från sjuttiotalets sydstatsrock). Och i »There Goes the Neighborhood« leker Gretchen Wilson med de flesta klichéer som utvecklats i countryns ständigt iscensatta möten mellan landet och staden, mellan fattig och mondän, mellan äkta och fake. Hon gör det med glimten i ögat och stark musikalisk integritet; det är en suverän ditty i gränslandet mellan Nashvilles mainstream och rockabilly. I sånger som »Good Ole Boy« och den stramt nertonade »To Tell You the Truth« visar Gretchen Wilson också sin stilkänsla.

Hon är en fin stilist och en värdig traditionalist, men tyvärr finns det en risk att den kommersiella bilden av Gretchen Wilson till en del skymmer hennes skicklighet.

Men faktum kvarstår: årets mest konsekventa Gretchen Wilson-låt så här långt är »I Like Trucks« med Kendel Carson. Allt medan Gretchen Wilson utmanar bilden av sig själv.

/Magnus Eriksson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.