Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Wainwright, Rufus
Release The Stars
(Geffen)

”I’m going for the sound of cash registers”. SĂ„ uttryckte sig Rufus Wainwright inför »Release The Stars«. Besviken över uteblivna kommersiella framgĂ„ngar med hans bĂ€gge sjĂ€lvutnĂ€mnda magnum opus »Want One« och »Want Two« tog han med sig Pet Shop-pojken Neil Tennant och omlokaliserade sig till Berlin för att skapa den jordade popskiva som skulle bli hans genombrott hos den breda massan.

FörstĂ„ dĂ„ ironin i att öppningsspĂ„ret pĂ„ »Release The Stars«, »Do I Disappoint You?«, Ă€r nĂ„got av det mest pompösa och introverta han nĂ„gonsin spelat in. Och svaret pĂ„ frĂ„gan Ă€r, om ni undrar, ja. Åtminstone till en början kĂ€nns »Release The Stars« som en besvikelse om man som jag fortfarande anser att Pierre Marchand-producerade »Poses« frĂ„n 2001 Ă€r kanadensarens bĂ€sta album.

För vid de första genomlyssningarna kĂ€nns det som om ingenting har förĂ€ndrats sedan »Want«-dubbeln, som om det krassa citatet ovan bara var tomma ord och att Rufus Wainwright kanske trots allt Ă€r fĂ„nge i sin eget högmod och sitt vĂ€lomtalat enorma ego.

Men med facit i hand, och med »Release The Stars« i öronen för tjugonde gĂ„ngen, Ă€r albumet nog en ganska logisk utveckling av Wainwrights artistskap. Han Ă€r mĂ„hĂ€nda inte fĂ„nge i sitt eget högmod, men han Ă€r, pĂ„ gott och ont, en helt egen genre; en felande lĂ€nk mellan pop, teatermusik och opera. Han kan liksom inte sĂ€ttas i relation till andra samtida artister, utan mĂ„ste bedömas i perspektivet av hans egna tidigare verk, mycket för att han helt enkelt Ă€r en av vĂ„r tids vĂ„ghalsigaste, och mest personliga sĂ„ngare och lĂ„tskrivare, och nĂ„gonstans tror jag att han Ă€r vĂ€l medveten om detta.

Vad han dĂ€remot kanske inte vet Ă€r att det krĂ€vs tĂ„lamod att lyssna pĂ„ Rufus Wainwright, Ă€ven för oss som följt honom sedan debuten. Detta tĂ„lamod betalar sig visserligen alltid förr eller senare, men om man hoppas pĂ„ att fĂ„ höra kassapparater klirra fĂ„r man nog ha i Ă„tanke att relativt fĂ„ kan uppbĂ„da detta tĂ„lamod. Även om jag personligen kanske hade hoppats att »Release The Stars« skulle visa upp en Ă€nnu poppigare och Ă€nnu mer lĂ€ttillgĂ€nglig sida av Rufus Wainwright Ă€r jag trots allt ganska glad att han Ă€ndĂ„ inte har, eeeeeh, vett, att vara nĂ„gon annan Ă€n just Rufus Wainwright.

Jag begriper mig fortfarande inte pĂ„ »Do I Disappoint You«, men sĂ„ lĂ€nge han kompenserar det med lĂ„tar som »Going To A Town«, »Nobody’s Off The Hook«, »Not Ready To Love«, och »Between My Legs«, det poppigaste han gjort sedan »California«, rör det mig inte i ryggen.

Och rösten (eller Monstret som Rufus sjÀlv föredrar att kalla den) Àr sÄ klart lika fÀngslande som alltid. Man vÀntar hela tiden pÄ att den ska ge sig, att den ska försvinna ut nÄnstans i universums annaler, men den stannar hela tiden pÄ jorden, kanske för att Wainwright aldrig nedlÄter sig till sjÀllöst wajlande eller gymnastiksÄng, utan lÄter de gutturala övningarna bli en sjÀlvklar del av lÄtarna (kanske Àr det just dÀrför ingen annan Ànnu vÄgat sig pÄ att spela in nÄgon av dem..?).

I ljuset av allt detta Ă€r »Release The Stars« till syvende och sist en bra skiva. Eller en bra Rufus Wainwright-skiva, om man sĂ„ vill. Det Ă€r ju Ă„ andra sidan fullt tillrĂ€ckligt för mig.

/Ola Karlsson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.