Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Blandade Artister
Text: Stikkan Andersson
(Polar)

Stig Erik Leopold Andersson (1931 - 1997), alias Stikkan Andersson, skrev mer Àn 3000 pop- och schlagertexter. Han skapade ABBA, startade skivbolaget Polar och instiftade Polarpriset. PÄ 1970-talet var han den svenska musikvÀnsterns spottkopp framför andra, utskÀlld som musikkapitalist och cyniker, som manipulatör och folkförförare. Man kan göra det enkelt för sig, som Jan Gradvall i en annars lÀsvÀrd omslagstext till samlingen »Text: Stikkan Andersson«, och pÄpeka att Stikkan Andersson (moder hÄrfrisörska, fader okÀnd) till skillnad frÄn sina belackare kom frÄn arbetarklassen. Men det sÀger egentligen ingenting, mer Àn att han möjligen kÀnde publiken bÀttre Àn vad hans belackare gjorde. Han kan ÀndÄ vara en cyniker och en kapitalist. Det senare Àr sant. Det finns dock inget nödvÀndigt band mellan klasstillhörighet och klasstÄndpunkt, eller politisk Äsikt. Tack och lov, det brukar kallas demokrati.

Var dÄ Stikkan Andersson en bra textförfattare? Visst, han var en av de bÀsta i sin tid. Stikkan Andersson hittade de fyndiga rimmen. Han kunde mÄla upp en kÀnsla eller en situation med till synes enkla medel, han hade humor och han var skicklig pÄ att fÄnga andemeningen i en originaltext, om det var möjligt eller motiverat.

Ibland var det knappast möjligt. En sÄng om en avrÀttning var dessbÀttre otidenlig i det svenska 1960-talet. DÀrför reducerades Curly Putnams »Green Green Grass of Home« till bitterljuv nostalgi. Inget fel pÄ den svenska texten »En sÄng en gÄng för lÀngesen«, men Jan Malmsjös version Àr hemsk, sÄ svulstig och direkt vulgÀr i sin dramatiska och Àrkeromantiska gestik.

Stikkan Andersson fick sitt genombrott i slutet av 1950-talet med tvĂ„ svenska original. Det var den dĂ„ okĂ€nda Lill-Babs som 1959 sjöng in Ȁr du kĂ€r i mej Ă€nnu Klas-Göran?«; det enda man kan sĂ€ga om den Ă€r att den tyska version som senare följde med den annars utmĂ€rkta sĂ„ngerskan Britt Damberg var Ă€nnu vĂ€rre. Och det var Nacka Skoglund, som efter VM-silvret 1958 sjöng in »Vi hĂ€nger me’«, alla risiga idrottslĂ„tars ofrĂ„nkomliga förebild och avspark.

Sedan var översÀttningarna och arbetet med ABBA de tvÄ dominerande inslagen i Stikkan Anderssons verksamhet. Den förra delen fick ett abrupt slut nÀr Svensktoppen införde det olycksaliga förbudet mot översÀttningar; dÀrmed sjönk det svenska schlagerkunnandet som en sten.

För egen del tycker jag att Stikkan Andersson skrev sina bĂ€sta texter, nĂ€r han arbetade med utlĂ€ndska original. Ibland var rentav hans texter bĂ€ttre Ă€n originalen. Det gĂ€ller till exxempel »Gröna smĂ„ Ă€pplen« (»Little Green Apples«), dĂ€r Monica Zetterlund gjorde en av sina finaste insatser som schlagersĂ„ngerska. Det Ă€r ocksĂ„ vĂ€rt att notera att Stikkan Anderssons försvenskning av Buffy Sainte-Maries »I’m Gonna Be A Country Girl Again«, Lena Anderssons genombrott Ȁr det konstigt att man lĂ€ngtar bort nÄ’n gĂ„ng«, var radikalare i sin bild av miljömordet Ă€n originalet; annars var kanske Buffy Sainte-Marie vid sidan av Phil Ochs den radikalaste i Greenwich Village-vĂ„gen.

Lena Andersson, som blott var femton Ă„r nĂ€r hon fick sitt genombrott, var dessutom en av Stikkan Anderssons finaste upptĂ€ckter. Det Ă€r lustigt att tĂ€nka sig att hon var tĂ€nkt att bli Stikkan Anderssons, Björn Ulvaeus och Benny Anderssons vĂ€g ut pĂ„ en internationell marknad. I nĂ„gra av hennes inspelningar körar hela det blivande ABBA, men Ă€ndĂ„ blev det tvĂ€rstopp. Ty de Ă„ren vann alltid Family Four den svenska uttagningen till Eurovisionsschlagerfestivalen, sĂ„ Lena Andersson Ă„kte hem till Halmstad och slutförde sin undersköterskeutbildning. Åren efter kom »Ring ring« och »Waterloo«.

Lena Andersson bidrar med flera spĂ„r pĂ„ samlingen, men det Ă€r som om det inte fĂ„r bli för mĂ„nga. DĂ€rför fĂ„r hennes insjungning av Carole Kings »You’ve Got A Friend« (»Du har en vĂ€n«) stĂ„ tillbaka för Lill Lindfors underlĂ€gsna version.

I övrigt fĂ„r vi flera höjdpunkter frĂ„n den svenska schlagerns 1960-talet. Family Fours melankoliska »Kör lĂ„ngsamt« (Mills Brothers »Cab Driver«) som speglar Stikkan Andersson jazzintresse. Marianne Kocks »Vackra sagor Ă€r sĂ„ korta«, vars text befinner sig ungefĂ€r lika lĂ„ngt frĂ„n »You Don’t Have to Say You Love Me« som Dusty Springfields mĂ€sterverk (som fick sin text pĂ„ en kafferast i studion) frĂ„n det italienska originalet. »En serenad till dig« med Gunnar Wiklund (»This Is My Song«). Anna-Lena Löfgrens »MĂ„ndag mĂ„ndag« (»Monday Monday«). Etc, etc.

Men allt Ă€r inte Strountes som Ă€del konst, en del Ă€r blott vanligt strunt, rutinsnabba försvenskningar avsedda för snabbkonsumtion. Varken i Björn Ulvaeus »Raring« (»Honey«) eller Lill-Babs »Leva livet« (»It’s My Party«) kan jag se nĂ„got av varaktigt vĂ€rde. Men förhoppningsvis har jag fel.

SĂ„ bort alla smĂ„aktiga invĂ€ndningar. »Text: Stikkan Andersson« rymmer 43 sĂ„nger pĂ„ tvĂ„ cd. De flesta har en sjĂ€lvklar plats i den svenska pop- och schlagertraditionen. MĂ„nga Ă€r ocksĂ„ utsökt skimrande smĂ„ pĂ€rlor, bagatellen som tidlös konst. NĂ„got som saknas? Eftersom den politiska smutskastningen var sĂ„ energisk skulle det varit roligt om Hootenanny Singers »Aldrig mer«, med en refrĂ€ng (»Aldrig mer, aldrig mer, aldrig mer / Det finns ingen som kan Ă€ndra det som sker«) som sades glorifiera monopolkapitalets folkomflyttningar, kommit med. Det var vĂ€l den enda av Stikkan Anderssons texter som fick ett direkt svar frĂ„n musikvĂ€nstern, nĂ€r Fria Proteatern till samma melodi kvad »Vi blir fler, vi blir fler, vi blir fler / Är vi mĂ„nga kan vi Ă€ndra det som sker«.

Men materialet rÀcker utan vidare till flera volymer.

/Magnus Eriksson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.