Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Yonder
Yonder
(Rootsy.nu)

Jag vet inte varför det varit sÄ svÄrt att recensera den hÀr skivan. Kanske för att den Àr sÄ enkel, allting Àr sÄ ursprungligt och tydligt. Eller för att den Àr sÄ mÄngfacetterad och komplicerad. LÄt mig bara konstatera att det Àr bland det bÀsta jag hört i den hÀr genren och att det Àr mer eller mindre omöjligt att höra att det Àr fyra medelÄlders stockolmssnubbar som sjunger och spelar.

Jag Àr övertygad om att Ry Cooder skulle Àlska den hÀr skivan dÀr hÄlen, mellanrummen, tystnaderna Àr minst lika viktiga som de försiktigt plockande instrumenten, den blanknötta stÀmsÄngen, Mats Quarfordts isigt rakknivsvassa munspel och vresiga urbergsröst. NÀr man hör Yonder inser man plötsligt att psalmkompositören Lina Sandell och Mississippi John Hurt Àr nÀstkusiner, att Malung ligger i Mississippi. Folkvisor, fiollÄtar pÄ munspel, blues och spirituals ligger tÀtt sammanpressade, stöttade av Björn Lundquists stÄbas och Kjell Gustavssons mjukt svÀngande trummor och Christer Lyssarides gitarr, banjo och mandolin ritar linjer som guldÄdror i berget.

Och mĂ€rkligast av allt – lika jordnĂ€ra som musiken Ă€r, lika andlig Ă€r den. NĂ€r jag sĂ„g Yonder live pĂ„ stökiga Pet Sounds bar i Stockholm kunde man hört den legendariska knapphĂ„len falla.

Hade Yonder kommit frÄn amerikanska Södern hade de varit bandet alla snackar om just nu. So start talkinŽ !!!

/Christer Olsson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.