Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Karlsson, Svante
Inga trÀd fÄr vÀxa till himlen
(Halmstad Records))

Jag blir inte klok pÄ den hÀr plattan.

Svante Karlsson har slĂ€ppt tvĂ„ album tidigare, ”American Songs” 1999 och ”Autographs” 2003. Hemma i Halmstad Ă€r han vĂ€lkĂ€nd och respekterad som en sĂ€ker lĂ„tsnickrare och pĂ„ hans meritlista finns t o m nĂ„gra lĂ„tar, med svensk text, som ligger pĂ„ After Dark-gĂ€ngets ”Dolce Vita” frĂ„n 2003.

Nu gör han för första gÄngen en egen platta med texter pÄ svenska. Och det Àr hÀr, bland annat, som jag kÀnner mig sÄ kluven. För det Àr texter som pendlar mellan smÄkuliga berÀttelser eller enkel vardagspoesi till obegripliga pekoral.

En lĂ„t som ”Mannen som hatade sommaren” begriper jag inte ett dugg av. Jag har letat efter ett innehĂ„ll, men hittar bara tomma fraser och konstiga formuleringar som varken hĂ€nger ihop eller bildar ett sammanhang. Antingen Ă€r det texten eller jag som Ă€r dum.

Lika mĂ€rkligt Ă€r det att försöka förstĂ„ en lĂ„t som heter ”–28ÂȘC”. Jag fĂ„r för mig att det Ă€r sĂ„ hĂ€r ensamma diktare, efter alldeles för mĂ„nga glas billigt rödvin, klottrar ner sina tankar om politik och tillvaron i allmĂ€nhet. Eller vad sĂ€gs om formuleringen ”Vi lever i ett land dĂ€r Thomas Quick fĂ„r vĂ„rd. De tar mjölken ifrĂ„n de gamla, sĂ„ Persson kan köpa gĂ„rd”? Det lĂ„ter onekligen som nĂ„gra steg tillbaka till den tid dĂ„ mycket unga punkband kunde formulera sig helt utan nĂ„gra sjĂ€lvkritiska hĂ€mningar.

Men Svante Karlsson kan ocksÄ skriva bÄde roliga och meningsfulla texter och det finns nÄgra riktigt bra lÄtar pÄ plattan. Mats MP Persson Àr en av musikerna som garanterar att det lÄter snyggt och Magnus Helgesson har tillsammans med Karlsson sjÀlv gjort ett gott producentjobb. SÄ om man bara strölyssnar fÄr man intrycket att hÀr har en ny singer/songwriter fÄtt fram en debut med mersmak.

Jag, och kanske nĂ„gra till, försöker fatta vitsen med konstiga texter i nĂ„gra av lĂ„tarna och undrar ocksĂ„ varför ”EÂŽvi ihop... ska vi Ă„ka till IKEA” mĂ„ste vara nĂ€stan 14 minuter lĂ„ng. Med en entonig melodi masar sig berĂ€ttelsen fram och efter fem minuter Ă€r jag sĂ„ trött pĂ„ alltihop att jag trycker fram nĂ€sta lĂ„t. Och Ă€ndĂ„ mĂ„ste det vara den enorma lĂ€ngden som Ă€r lĂ„tens poĂ€ng. LĂ„ten handlar om tristess och behöver sin tjatighet för att vara rolig. Men jag stĂ„r inte ut.

Svante Karlsson har bevisat förut att han har kapacitet bÄde som lÄtsnickrare och artist. HÀr ger han ett splittrat intryck, som jag inte blir klok pÄ.

Men jag tror att nÀsta album blir nÄgot att se fram emot.

/Rune HĂ€ger


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.