Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Sister Vanilla
Little Pop Rock
(Chemikal Underground)

SÄ, det Àr alltsÄ inte bara för att Äterförena The Jesus & Mary Chain som William och Jim Reid grÀvt ned stridsyxan, utan Àven för att, tillsammans med gamle TJMC-vapendragaren, hjÀlpa lillsyrran Linda med dennas debut. Blod verkar onekligen vara tjockare Àn vatten Àven i denna dokumenterat brÀckliga slÀktkedja.

Jag kan inte pÄstÄ att jag har nÄgot direkt förhÄllande till The Jesus & Mary Chain. Jag gillar dem, men de betyder inget speciellt för mig. SÀkerligen kan hÀngivna fans hitta mycket att analysera och förundras över pÄ Little Pop Rock men sjÀlv uppfattar jag det, precis som i fallen med Jims förivrrade projekt Freeheat eller Williams lika snurriga soloÀventyr under namnet Lazycame, som att mÄnga av idéerna Àr bÀttre Àn sjÀlva utförandet.

OfrÄnkomligen lÄter mÄnga av de hÀr raka, enkla rocklÄtarna, som enligt gÀngse normer kombinerar bÄde det storslagna och det behÀrskade, som överblivna The Jesus & Mary Chain-alster. Eller, om man vill vara elak, som pastischer. Det Àr naturligtvis inte obegÄvat pÄ nÄgot sÀtt, men det finns inte heller mycket som Àr tillrÀckligt genomarbetat för att bli riktigt intressant.

Little Pop Rock Ă€r en söt titel, och förvisso en acceptabel programförklaring, men det Ă€r alltid en fin grĂ€ns mellan att vara cool och att vara lam, och jag kan sett till det stora hela inte riktigt bestĂ€mma mig för vilken sida fröken Reid hamnar pĂ„. I fina Pastel Blue och pĂ„ plattans bĂ€sta spĂ„r, Can’t Stop The Rock, Ă€r hon onekligen det förstnĂ€mnda medan hon pĂ„ Slacker, Down och Angel lĂ„ter lika förvirrad som jag Ă€r nĂ€r jag lyssnar.

Det Ă€r ocksĂ„ alltid en fin grĂ€ns mellan det enkelt och naivt charmiga och det simpelt klĂ„paraktiga, och det största bekymret jag har med Little Pop Rock Ă€r det lĂ„ter sĂ„ förtvivlat lĂ„gbudget, nĂ€stan no-budget. Jag vet, bröderna Reid har aldrig varit nĂ„gra hifi-bögar, men de har (nĂ€stan) alltid utnyttjat den sublima ljudbild som ackompanjerat deras lĂ„tar pĂ„ ett nĂ€rmast ultimat sĂ€tt. HĂ€r lĂ„ter det bara
billigt. Stiffa trummaskiner, vidriga gitarrljud, taffligt syntblippande och skrĂ€piga sĂ„ngeffekter gör att lĂ„tar som K To Be Lost och TOTP blir bĂ„de löjeveckande och pinsamma.

NÀr det gÀller familjen Reed har jag alltid haft svÄrt att avgöra om detta Àr ett medvetet val, ett experiment, om de vill göra nÄgot sorts statement eller om de helt enkelt inte vet och kan bÀttre. Det dÀr sista vi kanske kan stryka för det har ju bevisligen funnits ögonblick av storhet under brödernas karriÀr.

Sorgligt nog för lillsyrran Linda Rock tillhör Little Pop inte en av dem.

/Ola Karlsson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.