Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Bulat, Basia
Oh, My Darling
(Rough Trade)

Det börjar med mandolin och handklapp. Men nej, det Àr inte ett nytt Jens Lekman-projekt. Det Àr Basia Bulat, kanadensisk sÄngerska som debuterar med blommor i hÄret och samma sandpapper i stÀmman som Stevie Nicks.

Musiken Ă€r nĂ„gon sorts kammarpop, med inslag av folk och visa. Det Ă€r inte speciellt enhetligt; inte sĂ€rdeles sammanhĂ„llet. Ibland drar det Ă„t kvick powerpop; ibland Ă„t ballader i valstakt. Hon vill kanske för mycket? Å andra sida Ă€r det ju bĂ€ttre Ă€n att sitta hemma pĂ„ kammaren och vela men inte vĂ„ga.

LÄtsnickeriet Àr av klart acceptabel kaliber. Det Àr varierat och vÀlgjort. Texterna har tillrÀckligt att sÀga för att vÀcka viss uppmÀrksamhet. Det Àr ju mycket om kÀrlek, sÄklart. Men det finns vÀl egentligen inget annat att skriva om, finns det? KÀrleken gÄr före allt annat. I alla mÀnniskors liv.

Även produktionen kĂ€nns fin; behaglig och ruff om vartannat. En annan stor invĂ€ndning dĂ€remot – förutom den om musikens spretighet – ligger i Bulats röst. Den hĂ„ller visserligen rĂ€tt sandpappersgrad, men o store Gud, vad enformig och uttjatad den blir efter bara ett par tre lĂ„tar. Ingen dynamik; inget spektrum alls.

Tydligen Àr albumet inspelat i Hotel2Tango-studion i Montreal, dÀr bland annat Godspeed! naglat fast sina allra mest anarkostinna postrock. Det hör man inte. Vad man hör Àr en godkÀnd om Àn lite ljum debut frÄn en skapande kvinna som om hon styr sin utveckling Ät rÀtt hÄll möjligtvis kan bli att rÀkna med lÀngre fram. Idag rÀcker det inte till; men vem vet vad morgondagen bÀr med sig?

/Tony Ernst


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.