Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Risager, ThorbjĂžrn
From the Heart
(Gateway)

Danmark har ett stort bluesintresse och mÄnga bra band, som man kan avlyssna hÀr och var dÄ och dÄ pÄ sunkiga smÄkrogar i Köpenhamn. Men de flesta banden, Àven om de Àr bra, hör och ser man aldrig utanför landets grÀnser.

Fenomenet ThorbjÞrn Risager Àr det stora undantaget.

PĂ„ mindre Ă€n ett Ă„r har han spelat i Ă„tta lĂ€nder med sitt band Blue 7. Och hans nya platta, hans andra, utsĂ„gs till »CD of the week« i BBC-programmet »True Blues« för inte sĂ„ lĂ€nge sedan.

I Ă„r kommer Risager och hans band att spela pĂ„ ett stort antal festivaler runt om i Sverige. Är du i nĂ€rheten och gillar du soulig, modern blues, sĂ„ missa inte chansen att spana in honom, för hĂ€r handlar det om en kis i internationell klass med god smak. Du kommer att förstĂ„ att de hĂ€r grabbarna ocksĂ„ tog hem titeln »Bluesband of the Year« hemma i Danmark 2005.

Plattan visar upp en distingt bluesröst med det rÀtta Joe Cocker-knarret, bandet lÄter tÀtt och peppigt och lÄtarna (de flesta skrivna av Risager) duger fint att vÀrma upp ett party med. BÄde Blue 7 och Risager sjÀlv befinner sig pÄ den ungdomliga sidan i bluesvÀrlden och spelar med entusiasm.

Det Àr Billy Cross som har producerat och precis som pÄ hans egna plattor, lÄter det rent och snyggt. Om det finns nÄgot att undra över, sÄ Àr det just detta: hur skulle Risager-rösten kunna lÄta med en producent som ville ha fram lite mer blod, svett och tÄrar i studion?

Men det Àr kanske en onödig frÄga. ThorbjÞrn Risager har sÀkert hittat sin nisch. Han Àr mer en skicklig underhÄllare Àn en berÀttare som vill övertyga sin publik om nÄgot. Och bÄde han sjÀlv och bandet Àr ju trots allt vita killar som inte blir trovÀrdiga om de skulle grÀva för djupt i bluesmyllan.

»From the Heart« Ă€r nog precis den platta som kommer att göra ThorbjĂžrn Risager till ett lysande namn pĂ„ den europeiska blueshimlen.

Han och hans Blue 7 sprÀnger grÀnserna.

/Rune HĂ€ger


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.