Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
JĂ€levik, MĂ„ns
For The Loveless & The Heartless
(Fair Frank/BAM)

Fler och fler artister upptĂ€cker att det nödvĂ€ndigtvis inte behöver vara en dĂ„lig sak att bli Ă€ldre. Fördelarna Ă€r, om allt gĂ„r som det ska, mĂ„nga; bĂ€ttre sjĂ€lvkĂ€nsla, mindre press att tillfredsstĂ€lla andra och mer stoff att avhandla pĂ„ ett moget sĂ€tt. Och det man förlorar i ungdomlig energi och rastlöshet tar man lĂ€tt igen genom avspĂ€nd hunger och hantverksskicklighet. Men kanske framför allt sĂ„ betyder det att man inte Ă€r rĂ€dd för omdömet ”moget”. Det sista stĂ€mmer med all önskvĂ€rd tydlighet in pĂ„ MĂ„ns JĂ€levik.

Inte för att JĂ€levik Ă€r lastgammal, men han har trots allt varit med ett tag. Och Ă€ven om det inte varit nĂ„gon jĂ€ttelĂ„ng resa mellan Her Majesty, det band dĂ€r han till vardags huserar, och denna hans solodebut, har den onekligen varit nyttig. För egen del har jag alltid upplevt JĂ€leviks band som kompetent, men att de kanske har tagit i lite för mycket; det har funnits ett glapp mellan ambition och output. Precis det glapp som »For The Loveless & The Heartless« inte lider av.

För det hĂ€r Ă€r innerlig, nedtonad, countryfĂ€rgad indiepop som inte skulle kunna vara nĂ„got annat Ă€n svensk. Sound, klangfĂ€rg och harmonier Ă€r sĂ„ djupt rotat i svensk indietradition att man först knappt hör de ganska tydliga anglosaxiska referenserna; Dylan, Young, ett och annat brittiskt band, och varför inte John Lennon. Men allt framfört av finkĂ€nsliga blĂ„gula fingrar och röster, med precis rĂ€tt avvĂ€gning mellan hur det ”ska” lĂ„ta och hur man sĂ€tter personlig prĂ€gel pĂ„ en vĂ€lkĂ€nd och vĂ€l inkörd formel. Sparsmakat trumspel, försiktigt piano, gitarrer som hörs men inte mĂ€rks, och ett snyggt, akustiskt sound, förtjĂ€nstfullt inlindat i det finaste bandekot den hĂ€r sidan Plastic Ono Band.

JĂ€leviks nĂ„got brustna, men förtroliga stĂ€mma landar mjukt i den förtroendeingivande omgivningen och ger sĂ„ngerna den edge som krĂ€vs för att det inte bara ska bli â€Ă€nnu-en-typisk-singer/songwriter-platta-frĂ„n-en-sĂ„ngare-som-gĂ„tt-solo”. »For The Loveless And The Heartless« Ă€r lite dĂ„sig pĂ„ ett ytterst sympatiskt sĂ€tt, en trogen följeslagare genom uppesittarkvĂ€llar, sömnlösa nĂ€tter och efterfester.

HĂ€r finns en utsökt cover pĂ„ »Ain’t That Lonely Yet« (som bl a Dwight Yoakam spelat in), med den förtjusande Jennie Abrahamsson, som mer och mer framstĂ„r som en svensk motsvarighet till Emmylou Harris pĂ„ kör, hĂ€r finns en svidande uppgörelse i 6/8-balladen »Anyone« och hĂ€r finns framför allt »Lighthouse«, ett makalöst soundtrack till en Ă€nnu ej gjord Werner Herzog-film. Och en radda bra lĂ„tar dĂ€rutöver, samtliga tonade i blĂ„tt. Mot slutet blir det lĂ„ngsamma tempot lite av en belastning, det Ă€r svĂ„rt att hĂ„lla isĂ€r lĂ„tarna, men dĂ„ Ă€r man redan sĂ„ lĂ„ngt inne i MĂ„ns JĂ€leviks kĂ€nslovĂ€rld att det inte spelar nĂ„gon roll.

Och sĂ„ visar »For The Lovess And The Heartless« ocksĂ„ att det dĂ€r gamla talesĂ€ttet faktiskt stĂ€mmer; nĂ€r fan blir gammal blir han singer/songwriter.

/Ola Karlsson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.