Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Ramsey, Bo
Stanger Blues
(Continetal Song City)

Jag visste inte att han redan fanns i min skivsamling. Men det Àr inte sÄ konstigt, egentligen, för Bo Ramsey kan lÀgga fram en imponerande CV, med en lÄng rÀcka vÀlkÀnda namn. Man kan ha stött pÄ honom utan att veta om det, se pÄ mig!
Han kommer frÄn Burlington i Iowa, en plats pÄ kartan dÀr man vÀl aldrig kommer att sÀtta sin fot. Men hÀr börjar hans karriÀr, som omfattar gitarrspel i den högre skolan, inhopp i massor av olika band, producentjobb, egna plattor och bandledare i olika perioder. Och hela tiden handlar det om amerikansk rotmusik av bÀsta mÀrke.

I min samling finns han som musiker och producent för Kevin Gordon, en annan vit grabb som vet vad han kan.

Jag har ocksÄ plattor med Bo Ramseys tidigare band The Backsliders, men pÄ dem finns han inte. Han lÀmnade bandet för att jobba ihop med Pieta Brown, som Àr med pÄ den hÀr plattan med gitarr och sÄng i bakgrunden.

Ramsey har ocksÄ hunnit med att samarbeta med Lucinda Williams, Iris DeMent, Joan Baez och, i mÄnga Är, folksÄngaren Greg Brown.

Det Àr alltsÄ en rutinerad rÀv vi hör pÄ den hÀr plattan, faktiskt hans nionde i ordningen. HÀr fÄr vi höra honom tolka namn som bl a Elmore James, Willie Dixon, Jimmy Reed och Sonny Boy Williamson. Och det lÄter mycket behagligt, tillbakalutat och coolt. Bo Ramsey spelar och sjunger som om han satt hemma i vardagsrummet och det kan inte bli mer avspÀnt.

Gitarrspelet Àr hans eget och sÀkert svÄrt att imitera.

Förmodligen kommer jag att lÄta den hÀr plattan att snurra vÀldigt ofta den nÀrmaste tiden. Den innehÄller musik som ger sköna vibbar och gör mig nyfiken pÄ att fÄ höra mer av Bo Ramsey. MÄste hitta Lucinda Williams nÄgon gÄng pÄ 1990-talet Grammynominerade Essence. DÀr har han gjort ett fint jobb som producent, har jag fÄtt veta.

Tills dess njuter jag av den hÀr plattan

/Rune HĂ€ger


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.