Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Ramsey, Bo
Stanger Blues
(Continetal Song City)

Jag visste inte att han redan fanns i min skivsamling. Men det är inte så konstigt, egentligen, för Bo Ramsey kan lägga fram en imponerande CV, med en lång räcka välkända namn. Man kan ha stött på honom utan att veta om det, se på mig!
Han kommer från Burlington i Iowa, en plats på kartan där man väl aldrig kommer att sätta sin fot. Men här börjar hans karriär, som omfattar gitarrspel i den högre skolan, inhopp i massor av olika band, producentjobb, egna plattor och bandledare i olika perioder. Och hela tiden handlar det om amerikansk rotmusik av bästa märke.

I min samling finns han som musiker och producent för Kevin Gordon, en annan vit grabb som vet vad han kan.

Jag har också plattor med Bo Ramseys tidigare band The Backsliders, men på dem finns han inte. Han lämnade bandet för att jobba ihop med Pieta Brown, som är med på den här plattan med gitarr och sång i bakgrunden.

Ramsey har också hunnit med att samarbeta med Lucinda Williams, Iris DeMent, Joan Baez och, i många år, folksångaren Greg Brown.

Det är alltså en rutinerad räv vi hör på den här plattan, faktiskt hans nionde i ordningen. Här får vi höra honom tolka namn som bl a Elmore James, Willie Dixon, Jimmy Reed och Sonny Boy Williamson. Och det låter mycket behagligt, tillbakalutat och coolt. Bo Ramsey spelar och sjunger som om han satt hemma i vardagsrummet och det kan inte bli mer avspänt.

Gitarrspelet är hans eget och säkert svårt att imitera.

Förmodligen kommer jag att låta den här plattan att snurra väldigt ofta den närmaste tiden. Den innehåller musik som ger sköna vibbar och gör mig nyfiken på att få höra mer av Bo Ramsey. Måste hitta Lucinda Williams någon gång på 1990-talet Grammynominerade Essence. Där har han gjort ett fint jobb som producent, har jag fått veta.

Tills dess njuter jag av den här plattan

/Rune Häger


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.