Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
af Ugglas, Caroline
Joplin pÄ svenska
(Siloton/V2)

Det hÀr Àr ingenting annat ett kamikazeprojekt och en platta med bara förlorare. Janis Joplin pÄ svenska vilken otroligt dum idé. Trodde jag. Jag hade fel.

För det visar sig vara en dumgenialisk idĂ©. Caroline af Ugglas Ă€r som klippt och skuren för att ta sig an uppdraget. Hon verkar lagom crazy, har den rĂ€tta hesa rösten, viljan, sjĂ€lvförtroendet och kroppssprĂ„ket för att pĂ„ ett trovĂ€rdigt sĂ€tt tolka Janis Joplin (1943–1970).

Hela produktionen andas 1960-tal och har spelats in med rullbandspelare och analog teknik. Och det hörs, ger fin stÀmning och en vÀrdig inramning till hippiedrottningens karisma. I stort Àr alla texter översatta och ligger nÀra originalen. Caroline af Ugglas röst, nÀrvaro, kÀnsla och uttryck Àr starkt och lik Janis Joplin utan att för den skull bli till en blek kopia. Ett modigt projekt som bÀr hela vÀgen.

Just nu syns af Ugglas överallt, i PÄ spÄret (som hon vann tillsammans med Göran HÀgg), i SÄ ska det lÄta (dÀr hon var cool) och i Melodifestivalens deltÀvling nummer fyra.

SĂ„ frĂ„gan Ă€r om tajmingen för ”Joplin pĂ„ svenska” Ă€r bra för att den ska kunna nĂ„ ut till den publik som den faktiskt Ă€r vĂ€rd.

/Anders Sundin


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.