Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
af Ugglas, Caroline
Joplin på svenska
(Siloton/V2)

Det här är ingenting annat ett kamikazeprojekt och en platta med bara förlorare. Janis Joplin på svenska vilken otroligt dum idé. Trodde jag. Jag hade fel.

För det visar sig vara en dumgenialisk idé. Caroline af Ugglas är som klippt och skuren för att ta sig an uppdraget. Hon verkar lagom crazy, har den rätta hesa rösten, viljan, självförtroendet och kroppsspråket för att på ett trovärdigt sätt tolka Janis Joplin (1943–1970).

Hela produktionen andas 1960-tal och har spelats in med rullbandspelare och analog teknik. Och det hörs, ger fin stämning och en värdig inramning till hippiedrottningens karisma. I stort är alla texter översatta och ligger nära originalen. Caroline af Ugglas röst, närvaro, känsla och uttryck är starkt och lik Janis Joplin utan att för den skull bli till en blek kopia. Ett modigt projekt som bär hela vägen.

Just nu syns af Ugglas överallt, i På spåret (som hon vann tillsammans med Göran Hägg), i Så ska det låta (där hon var cool) och i Melodifestivalens deltävling nummer fyra.

Så frågan är om tajmingen för ”Joplin på svenska” är bra för att den ska kunna nå ut till den publik som den faktiskt är värd.

/Anders Sundin

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.