Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Case, Neko
Live from Austin Tx
(New West)

Neko Case har en av den alternativa countryscenens bästa röster, och den 9 augusti 2003 var hon i suverän form. Om det vittnar »Live from Austin Tx«, ännu ett nummer i New Wests fina serie med konserter från tv-showen Austin City Limits.

Neko Case öppnar med »Favorite« och »Outro with Bees«. Hon når direkt en maximalt förtätad uttryckskraft, komprimerad och kraftfull i utspelet. I »Outro with Bees« får vi också en vacker kontrastverkan mellan Neko Cases sång och Jon Rauhauses lap steel, som sakta frigör sig ur ramen med ett allt spöklikare uttryck. Hela tiden är också samförståndet och växelverkan mellan Neko Case och hennes medmusiker perfekt: ibland i känslig balans, ibland i effektfulla kontraster.

Neko Case blandar eget och lånat, ibland stulet som när hon påstår sig ha skrivit »Wayfaring Stranger«. Men hon gör den så vackert, så innerligt och med sådan absolut övertygelse och närvaro att det må vara hänt. Musiken pendlar mellan en närmast old timey-mässig attack, torch songs i Patsy Clines anda (Neko Case har sagts sjunga likt »Patsy Cline’s ghost«) och en folksångsmässigt daggklar touch som i »Maybe Sparrow«. Och hon gör sånger av Hank Williams och Bob Dylan till sina egna.

Den instrumentala inramningen är avskalad. Tom V Rays bas, Neko Cases egen akustiska kompgitarr, Rauhouses steel, gitarr och banjo och Kelly Hogans andrastämma. Det är allt, förutom Neko Cases röst. Och det är alldeles lysande i sin intensiva förtätning. Som vanligt ges konserten också ut på dvd, och den visuella presentationen snarast förstärker den täta koncentrationen i Neko Cases uttryck.

/Magnus Eriksson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.