Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Grand Opening, The
This Is Nowhere To Be Found
(Tapete/Dotshop)

Det finns sÄklart en massa olika bevekelsegrunder och anvÀndningsomrÄden för musik. Vemod Àr bara en av dem. Men en av de viktigare, det vet jag.

Kanske behöver vi denna beskrivning och tonsÀttande av svÄrmodet för att orka med det tungsinta. Kanske gör vi det för att utforska vÄrt inres landskap; lÀra oss saker; komma underfund med mÀnniskans svÄrlösta problem. Kanske Àr det bara mÀnskligt att försöka ringa in livets gÄtor via rytm och melodi. Kanske hela tiden. Kanske ni hör, kanske kanske kanske.

Och ÀndÄ Àr alltsÄ halva skivsamlingar fyllda av sorgsna mÀn och kvinnor som pillar pÄ sÄrskorpan fastÀn sÄvÀl farbror doktorn som all mÀnsklig kunskap sÀger nej, nej.

The Grand Opening spelar pÄ de spruckna förhoppningarnas sista kvarvarande strÀngar. Snart ska de ocksÄ brista. Tids nog. Tills dess nynnar vi förgÀnglighetens lov. Tills dess.

Referenspunkter, att pricka in att pricka in: som ett Talk Talk dÀr bÀltet Àr spÀnt ett hÄl lÀngre in; nÄt frÄn det norrlÀndska snöhelvetet, kanske Nicolai Dunger, Jan Johansson eller Phonetik; klassiskt skrudat amerikanskt singer/songwriter-hantverk; döden; Mark Kozeleks brustna hjÀrta; en gnutta inspiration frÄn de dÀr nya konstnÀrssjÀlarna som gör ambient artisteri, typ The Dead Texan, Pan American eller vad som helst bara det stÄr Kranky pÄ etiketten.

Det Ă€r slutet av december nĂ€r detta skrivs. Ute Ă€r det svart och kallt och just nu kalasar fyra, nej fem, skator pĂ„ en halvĂ€ten hamburgare som nĂ„gon slĂ€ngt utanför mitt hus. Denna bistra tid dĂ„ mĂ€nniskan förlorar allt hopp – Ă„tminstone fram till mars april dĂ„ sol kommer Ă„ter – Ă€r The Grand Opening som ett soundtrack till det som Ă€r svĂ„rt och oerhört att ens formulera. Den pantsatta kĂ€rleken, den dagliga tristessen, alla bortkollrade drömmar. Och Ă€r det inte fullt inbördeskrig i Irak? Vi som hade sĂ„ stora förhoppningar.

Inte sÄ att The Grand Opening inbjuder till suicidala ansatser; inte sÄ att deras musik föresprÄkar ensamhetens lov. De Àr bara den kritvita tungsinthetens CNN; de bara beskriver den verklighet vi nordbor (och för all del: alla av kvinnor födda var som helst i vÀrldens fyra hörn) tvingas leva i.

Jag har inte mycket info om The Grand Opening, men om jag förstÄtt det rÀtt sÄ Àr det hela John Roger Olssons enmansshow. Han har skrivit, spelat in och producerat alla lÄtarna. Dessutom spelar han i princip samtliga instrument. Vem han Àr har jag ingen aning om. Men en ny stjÀrna pÄ vankelmodighetens himmel Àr han utan tvekan.

NÄgra andra i det hÀr projektet kÀnner jag inte heller till. Jag har aldrig hört talas om skivbolaget eller nÄgra av de andra inblandade. Det Àr mystiskt sÄ det förslÄr. Vilket passar in med musikens ton och attityd. Jo, förresten, en klocka ringer: Joakim Labraaten spelar Rhodes pÄ en lÄt. Han kanske Àr slÀkt med den gamle Leksands-centern Dan Labraaten som gled omkring pÄ grillorna nÀr jag var ung? Eller inte. Ja, ni fattar sjÀlv hur bortom det kÀndas territorium detta Àr.

Den hÀr plattan anlÀnde nÄgot för sent för att hinna kvala in pÄ nÄgon av Ärets-bÀsta-listorna. Men nu nÀr jag lyssnat ikapp sÄ kan jag ju för protokollets skull meddela att den ska in pÄ plats 4 över 2006 Ärs svenska album; mellan Emma Nordenstam och The Radio Dept.

/Tony Ernst


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.