Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Magic Slim & the Teardrops/Joe Carter with Sunnyland Slim
That AinÂŽt Right
(Delmark)

1977 kontrakterades producenten Ralph Bass för en serie samtida blues pÄ T.K. Productions. Inspelningarna gjordes, men gavs inte ut, i alla fall inte i den planerade formen. Trettio Är senare kommer de i stÀllet i Delmarks Raplh Bass Series. PÄ den senaste utgÄvan kan vi höra vad som aldrig blev Magic Slims debut-lp och inspelningar med Joe Carter. Dessutom fÄr vi en udda »Routs 66« med Fred Below och den fine gitarristen Lacy Gibson, lika mycket en swinggitarrist som en bluesman.

Magic Slim Àr min favorit av de yngre bluesgitarrister som kom fram under sjuttiotalet. DÀr Luther Allison och Son Seals var notoriskt ojÀmna och Philip Walker ett skÀmt var Magic Slim, liksom Jimmy Dawkins, konsekvent i sin förening av stilren bluesgitarr av den elegantare skolan och ett mer rÄbarkat uttryck i Chicagobluesens anda. LÄt vara att Dawkins varit den mer innovative av dem.

NÀr Ralph Bass spelade in Magic Slim ville han, trots detta, ha ett renare ljud. Gitarren spelades in via kabel, inte som ljudet kom ut ur förstÀrkaren, sÄvitt jag vet en ovanlig teknik i bluessammanhang vid den tiden. Delmark har dock mixat om, för att komma nÀrmare Magic Slims liveljud.

Och det Àr bra, mycket bra. Magic Slim spelar tekniskt vÀl avvÀgt, smakfullt och elegant, men ocksÄ med en rÄare attack som skapar en perfekt brytning i hans utspel: sjÀlfullt och köttsligt pÄ en gÄng.

Inspelningarna med Joe Carter Àr ojÀmnare. Han spelade slide i samma skola som Elmore James, men liksom andra efterföljare hade han renodlat James teknik och gjort den Àn primitivare. För den som i likhet med mig tycker att redan Elmore James var tjatig i sitt envisa riffande, blir det högst umbÀrligt. För alla andra, alltsÄ de flesta blueslyssnare, vÀntar en lÄgmÀld och low down blues av stilrenaste slag. Och, för att nÄgot komma förbi mina idiosynkrasier, Joe Carter var en bra sÄngare. TyvÀrr finns han inte lÀngre bland oss, medan Magic Slim fortfarande hör till de stora bluesmÀnnen.

/Magnus Eriksson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.