Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Dottie
Back Home
(Dusty Records)

Plötsligt görs det bra countryskivor i Sverige. Jan Andersson pÄ Dusty Records i Göteborg har flera av dem pÄ sitt samvete, nu senast »Back Home« med Dottie Lindqvist, eller blott Dottie som hon kallar sig som sÄngerska. Dottie rör sig i den traditionsmedvetna honky tonken. Till största delen bestÄr skivan av originalmaterial, allt skrivet med samma sÀkra hand.

Det finns en övertygelse och ett driv i musiken som jag saklöst faller för. Till en början tyckte jag annars att Dotties röst var en aning tunn, men den vÀxer och öppnar ett rikt spektrum av stil- och kÀnslomÀssiga nyanser.

Dottie assisteras av skickliga musiker som Jan Nilsson pÄ gitarr, Rolf FÀrdigh pÄ steel och Bo Nilsson pÄ fiol och mandolin. De ger en stadig grund, dÀr allt sitter som det ska enligt traditionens snart sextioÄriga mönster. Musikerna fÄr ocksÄ rikligt med plats för kÀrnfulla solon. Allt faller pÄ plats, men framförs ocksÄ med en övertygelse som vore det för första gÄngen. Det tids- och miljöbundna överskrider som sÄ ofta sin tillkomst och en tidlös kvalitet skapas.

Ibland vidgas ocksĂ„ uttrycket, som i »Wild as a Meadow« av Cherry D’Anne, dĂ€r Jan Nilssons gitarr i Brent Masons och Brent Rowans skola och Dottie manar fram vidderna med sin lĂ€ttrörliga röst. DĂ„ anas Joni Harms bak nĂ€rmsta berg. Men alla intryck stöps om i en konsekvent och personlig form.

/Magnus Eriksson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.