Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Cale, J J & Eric Clapton
The Road To Escondido
(Reprise)


Egentligen är det märkligt att inte de här båda gubbsen, i ordets bästa bemärkelse, slagit sina påsar ihop förrän nu. Båda har 40-åriga karriärer bakom sig och de har bägge beundrat varandra, Clapton mest påtagligt i form av gigantiska hits med Cale-låtar som ”After Midnight” och ”Cocaine”.

Men det var inte förrän på Crossroads-festivalen i Texas för ett par år sen som de verkligen spelade med varandra på samma scen – ett möte som f ö förevigades på film i Cale-dokumentären på svensk TV nyligen.

De som kan sin J J vet ungefär hur det låter – inte så konstigt eftersom Cale skrivit 11 av plattans 14 låtar – men både Clapton och Cale har extra sting i gitarrerna och leverar flera snygga solon. Dessutom låter deras röster som gjorda för varandra och de sjunger tillsammans på nästan alla låtarna.

Bland höjdpunkterna kan nämnas en utsökt version av gamla bluesen ”Sporting Life”, Cales blixtrande ”Dead End Road”, anti-Irak-låten ”When This War Is Over”, den småjazziga bluesen ”Hard To Thrill”, med utsökt gitarr, och den rörande ”Last Will And Testament”. Mest udda är Claptons vaggsång till sina döttrar, den akustiska folkvisepräglade ”Three Little Girls”.

Bakåtlutat? Definitivt.

Sömnigt? Inte det minsta.

/Christer Olsson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.