Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Nilvé, Johan
Drömmarna vi har
(Halmstad Records)

Johan Nilvé Àr polis samt singer/songwriter. Jag tror inte att kombinationen Àr sÀrskilt vanlig, men kan tÀnka mig att den ger upphov till förutfattade meningar. Det första man tÀnker pÄ Àr att det ska handla om dramatisk musik lÀmpad för ingressen till en hÄrdkokt actionserie pÄ teve. Men nej, det stÀmmer inte i det hÀr fallet. Bilden vi fÄr av Nilvé Àr snarast en sammetslen och försynt romantiker.

Nystartade Halmstad Records, med bl a Gyllene Tider­MP, Mats Persson, vid rodret, har handplockat en rad duktiga musiker för att ge den hÀr debutanten en trygg bakgrund. Och det lÄter sammansvetsat, gediget och ibland flyhÀnt, som det kan lÄta i amerikanska studios nÀr rutinerade hantverkare stÄr för kompet. MP sjÀlv bidrar till kvaliteten i bandet, precis som Svante Karlsson pÄ keyboards, Christof Jeppsson pÄ olika gitarrer och en hel rad andra musiker.

Det har blivit en snygg produktion och det finns nĂ„gra riktigt bra lĂ„tar, som gjorda för P4. Ett par av dem har jag hört mer Ă€n en gĂ„ng pĂ„ förmiddagarna, sĂ„ radioproducenterna har upptĂ€ckt NilvĂ©s förmĂ„ga att hitta snygga melodislingor. De finns speciellt i titellĂ„ten »Drömmarna vi har«, »Omstart« och »TvĂ„ pojkar och vĂ€rlden«. Det Ă€r lĂ„tar som antyder att det skulle gĂ„ att skapa en förstklassig platta.

Men sÄ blir det inte riktigt. NÀr man ser till helheten Àr det nÄgot som spökar. HÀr finns inte bara exempel pÄ lÀcker musik, hÀr finns ocksÄ sÄdant som borde ha lagts Ät sidan eller arbetats om. Och dÄ gÀller det texterna.

För ibland Ă€r de nĂ€st intill puerila och verkar vara skrivna av en vĂ€lmenande tonĂ„rspoet. Detta upplever jag redan i inledningsspĂ„ret »Ă„lska mer«, dĂ€r fraserna Ă€r lite vĂ€l banala och dĂ€r ordet »vĂ„ran« sticker ut som en tonĂ„rsfinne i det som skulle förestĂ€lla poesi. OcksĂ„ i »Det finns dom« ligger texten nĂ€ra ett pekoral. Eller vad sĂ€gs om »Det finns dom som hamnat snett. Det finns dom som alltjĂ€mt haft det jĂ€vligt lĂ€tt. Det finns dom som dömer dig fort. Det finns dom som Ă€r rĂ€dda att du ska bli nĂ„nting stort«.

JasÄ.

Om det nu Àr som sÄ, vilket verkar troligt, att Nilvé har plockat fram gamla lÄtar frÄn byrÄlÄdan för att fylla sitt första album, sÄ borde han sjÀlv eller nÄgon i nÀrheten ha sagt att det vore bra att se över de texterna. DÄ kunde Johan Nilvés debut bli en stor svensk överraskning och nÄgot för det nya skivbolaget att skryta med.

/Rune HĂ€ger


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.