Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Williams, Andre
Movin´ on with… Andre Williams
(Vampisoul)

»Greasy & explicit soul movers« står det på omslaget.

Inget kunde vara mer rätt.

För Andre Williams sätter ord på våra snuskigaste drömmar och värsta mardrömmar. Han fångar livets mörka sidor med några enkla textrader, låter låtarna befolkas av skumma halvfigurer på fel sida av lagen. Eller så bjuder han upp den snyggaste, mest svårfångade tjejen på dansgolvet, charmar byxorna av henne för att senare smyga ut från lägenheten innan frukost.

Andre Williams är född i Alabama. Flyttade till Chicago när han var sex. När hans mamma dog fick han ta hand om sig själv, då fadern söp och slogs istället för att vara hemma med sin tolvåriga son.

Och där, i Chicago, hörde han bluesen.
Senare jobbade han som diskare på klubbar där bland andra Muddy Waters spelade.
Och på den vägen är det.

Så han började på legendariska och mystifierade skivbolaget Fortune Records efter att ha vunnit några talangjakter. Williams var medlem i gruppen The Five dollars, men begärde enskilt kontrakt då de skrev på för Fortune 1955.

Men Williams baryton var inte gjord för sockrade soulsinglar eller tillrättalagd rock. I stället pratsjunger han sig igenom låtarna. Och skriker till när det behövs.

Och ingenstans på »Movin´ on with… Andre Williams«, som samlar material från perioden 1956-1970, är han annat än snuskig, obscen, insinuant och fullständigt oemotståndlig.

Som på »Jailbait«. Låten där Williams med erfarenhet varnar för att ha sex med tjejer under arton. Snaskigt och grisigt, javisst. Men samtidigt charmigt och avväpnande. Speciellt när Williams lakoniskt konstaterar med elefantblås som enda vän:

Please Mr. Judge
If you just let me go this time
I ain´t gonna mess with them young girls no more
I swear I ain´t gonna bother them no more Mr. Judge.
I ain´t gonna bother none 15
I ain´t gonna bother none 16
I ain´t gonna bother none 17
I ain´t gonna mess with none 18
I´m gonna leave them twenty year old ones alone to
I´m gonna get me a girl about 42
If you just believe what I say
Let me go Mr Judge
Please Mr Judge, I ain´t gonna bother them young girls no more
Give me a break Mr Judge


Och så där fortsätter det. Skivan igenom. När Williams inte diskuterar kvinnor, sprit och brottslingar så gör han sitt bästa för att få dansgolvet att lyfta.

Det är underhållning så som det ska vara.

Och Andre Williams är en suverän entertainer.

/Mattias Bergqvist


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.