Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Lancaster Orchestra, The
Never Cried Once When I Could Have
(Rootsy.nu)

Normalt lyssnar jag pÄ musik som i jÀmförelse med drycker smakar starköl eller rött vin. Det hÀr Àr vitt vin, ibland spetsat med lite bubbel.

Och det finns tillfÀllen dÄ bÄde vitt vin och den hÀr behagliga och oerhört vackra musiken kÀnns rÀtt.

Orkesterledaren sjÀlv, Carl Mathson, skriver lÄtar med starkt vemod, han sjunger rakt pÄ sak och behandlar sina instrument som bara en duktig yrkesman kan.

Alltihop Àr inspelat ute pÄ den skÄnska prÀrien med handplockade musiker frÄn trakten. Jag erkÀnner villigt att jag har dÄlig koll pÄ namnen eller pÄ bandet Logh, som de flesta kommer ifrÄn. Den ende jag kÀnner till Àr Andi Almqvist, som kommer in och lÀgger pÄ en sÄngstÀmma, dÀr det behövs lite raspigare verktyg Àn vad Mathsons sjÀlv förfogar över.

Det lÄter framför allt vackert. Musiken smyger sig pÄ frÄn alla hÄll, man vÀvs in i en stÀmning som man vill hÄlla kvar och mer Àn en gÄng har jag anvÀnt repeat-knappen efter lÄtar som jag inte vill lÀmna.

Texterna Ă€r inte sĂ„ djupsinniga som det kanske lĂ„ter vid en strölyssning. De Ă€r inte alltid sĂ„ sĂ€rskilt vĂ€lformulerade heller. Men det brĂ€nner till nĂ€r jag hör ”Old Photograph” och jag upplever en liten pojke som saknar sin far. Det Ă€r avskalat, naket och utan sentimentalitet, men det trĂ€ffar nĂ„gonstans dĂ€r det gör ont.

Detta Ă€r den hĂ€r orkesterns andra CD och förmodligen fĂ„r den ett lika varmt mottagande som debuten 2005, ”With Help From Absent Friends”. Mathsons musik Ă€r internationell och nu Ă€r han mogen för en publik lĂ„ngt utanför den skĂ„nska prĂ€rien. Det finns mĂ„nga som föredrar vitt vin.

/Rune HĂ€ger


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.