Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Yorn, Pete
Nightcrawler
(Red Ink/Columbia/Sony BMG)

Det var fler Ă€n jag som avfĂ€rdade Pete Yorn som en poster boy vid första anblicken. Med sina sammetsögon, portrĂ€ttvĂ€nliga anlete, vĂ€lavvĂ€gt moderiktiga stil och perfekta jĂ€vla hĂ„r satte han fördomarna i frispel. SĂ„ döm om min, och mĂ„nga andras, förvĂ„ning nĂ€r hans debut frĂ„n 2001, “Musicforthemorningafter” visade sig bestĂ„ av ett koppel otvungna, omedelbara melodier, med nĂ€rmast perfekt balans mellan egensinne och lĂ€ttillgĂ€nglighet. Albumet var en av det Ă„rets stora sensationer i det karlssonska hemmet.

Lika förvÄnande var det dÀrför att den efterlÀngtade uppföljaren Day I Forgot var en större besvikelse Àn vad debuten var överraskande. Plattan hamnade i ett sorts musikaliskt ingenmansland, med mÀrkligt undflyende lÄtar och med tydlig avsaknad av Yorns tidigare sÄ fina kÀnsla för refrÀnger och melankoliska stÀmningar. Pete Yorn fick finna sig att bli undanstoppad i undertecknads frysbox och nÀr nu Nightcrawler ligger pÄ diskarna Àr han, pÄ gott och ont, inte lÀngre en del av min musikaliska sinnevÀrld. Jag kan lyssna med delvis nya öron och vad jag hör Àr följande.

Alla tidigare jĂ€mförelser (Ryan Adams, Jeff Buckley) kĂ€nns nu irreleventa; soundet Ă€r tveklöst Yorns egna. Han har omgett sig med ett All Star Team av producenter - Michael Beinhorn, Tony Berg, Butch Walker och Ken Andrews – och de gör sitt jobb grundligt och kompetent. Det Ă€r som tidigare lite grumligt i arrangemangen, men Ă€ndĂ„ lyckas de smĂ„ detaljerna trĂ€da fram nĂ€r de som bĂ€st behövs. Visst kĂ€nns det ibland som att han tar i lite för mycket för att bevisa att han minsann Ă€r sin egen man, framför allt genom att envisas med att spela de flesta instrumenten sjĂ€lv. DĂ„ hĂ€nder det att han istĂ€llet för att skapa nĂ„got eget, som t.ex Hawksley Workman lyckas med, symptomatiskt nog blir Ă€nnu mer identitetslös och vag.

Men han sitter pĂ„ stor lĂ„tskrivartalang, nĂ„got som bevisas av utmĂ€rkta Policies, den alldeles förtjusande The Man (med Yorns nyvunna kompisar Dixie Chicks i kompet), bitterljuva Ice Age och roadmovierocken pĂ„ Maybe I’m Right. Splendid Isolation, frĂ„n Warren Zevon-hyllningen Enjoy The Sandwich finns ocksĂ„ med hĂ€r och lĂ„ten hittar sin plats vĂ€l bland all den mörka melankoli som alltid genomsyrar Yorns egna skapelser. NĂ€r Yorns vĂ€l uttĂ€nkta formel inte fungerar, som pĂ„ Vampyre eller den anskrĂ€mliga Scissor Sisters-möter-The Kinks-soppan pĂ„ Georgie Boy, beror det nog inte sĂ„ mycket pĂ„ att grundidĂ©n varit dĂ„lig, som pĂ„ att fantasin inte riktigt rĂ€ckt till. NĂ„gon innovatör Ă€r han icke, den gode Pete.

Även om det Ă€r trevlig att den forne trubaduren ofta tittar fram, har historieberĂ€ttandet inte tillrĂ€ckligt med bĂ€rkraft; Yorn Ă€r för otydlig och svĂ€vande, och som hjĂ€rtat-pĂ„-bröstet-poet har han en lĂ„ng bit kvar innan han nĂ€r fram till mitt cyniska innersta. Men det Ă€r glĂ€djande att Pete Yorn mest av allt verkar lyssna pĂ„ sitt eget hjĂ€rta, för Nightwalker Ă€r utan tvivel ett verk av en kompromisslös artist och en lĂ„tskrivare av inte obetydlig rang.

Och nĂ€r han pĂ„ For Us kivder »This life is like your head« Ă€r jag nĂ€stan beredd att stoppa ner all kritik jag hĂ€r framfört i den dĂ€r frysboxen som Pete Yorn brukade ligga i.

/Ola Karlsson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.