Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Monk, Thelonius
Monk in Paris + Round The World
(Thelonius Records/Hyena)

Monk in Paris
CD + DVD

Monk ÂŽRound The World
CD+DVD


Jag vet inte om jag klarar det hÀr.

Kan nÄgon skriva en recension som gör Thelonious Monk rÀttvisa?

För mig stĂ„r han över allt annat inom den moderna musiken. Det har aldrig funnits nĂ„gon som kan övertrĂ€ffa Monks originalitet och kreativitet – eller hans genialitet. Han hittade ackord som ingen visste fanns. Han var med och skapade den nya jazzen som kallades Bebop under 1950-talet. Han var en outlaw lĂ„ngt innan begreppet fanns inom musiken. Han beskrevs som obegriplig av dem som aldrig skulle vĂ„ga försöka peta ner en fyrkantig pinne i ett runt hĂ„l. Monk vĂ„gade och komponerade musik som i all framtid kommer att studeras och analyseras av dem som tycker att musik behöver studeras och analyseras.

NÀr jag en gÄng i tiden upptÀckte Monk föll jag handlöst in i en ny vÀrld. Det var en fantasivÀrld dÀr vad som helst kunde hÀnda. Jag var alldeles för ung för att förstÄ vad han höll pÄ med. Jag bara lyssnade och insÄg att sÄ hÀr brukar det inte lÄta. Detta var nÄgot annat. Och jag sögs in i en musik som inte kan jÀmföras med nÄgon annan. Monks musik lÄter bara som Monks musik.

Och sedan dess har en av hans kompositioner, »ÂŽRound Midnight«, varit min största musikaliska upplevelse. Jag har den i hur mĂ„nga versioner som helst pĂ„ platta. Antingen spelar han den helt solo eller med en kvartett eller med ett större band och jag har den ocksĂ„ nĂ€r han spelar den med ett komplett storband. Och det blev lika vacker, omtumlande och speciell musik hur han Ă€n gjorde den.

Han var naturligtvis en originell person Àven privat, har jag förstÄtt. Det framgÄr inte minst av den Clint Eastwood-producerade lÄngfilmen Straight No Chaser, som nu kan köpas pÄ DVD. Det Àr en makalös film med massor av Monks musik och den innehÄller scener som visar lite av hur han levde hemma pÄ Manhattan och under sina turnéer. Vi fÄr ocksÄ vara med i studion, nÀr han spelar in en av sina plattor. Det mÄste vara en av de bÀsta musikfilmerna som har gjorts.

Nu kan vi möta honom i nÄgra andra filmscener. De följer med som bonus till de hÀr tvÄ nyslÀppta CD-skivorna.

Den bĂ€sta medföljer »Monk in Paris«, dĂ€r vi fĂ„r se ett utdrag frĂ„n en konsert 1966 i Oslo. Titeln pĂ„ denna DVD sĂ€ger allt: »You HavenÂŽt Heard Monk Until YouÂŽve Seen Him«. Och hĂ€r spelar han iklĂ€dd pĂ€lsmössa och med nedfĂ€llda öronskydd tillsammans med tenoristen Charlie Rouse, basisten Larry Gales och trummisen Ben Riley, vars trumset bestĂ„r av en liten bastrumma, en enda virvelkagge och en enda cymbal.

Monk lÀmnar flygeln nÀr han hellre vill dansa lite för sig sjÀlv i Rouses solopartier, ibland gÄr han fram till flygeln för att lÀgga in nÄgra toner exakt dÀr de ska sitta och hela tiden inser man att dessa fyra personer i sin minimalistiska skala utrÀttar fler musikaliska underverk i en enda lÄt Àn vad ett hÄrdrocksband gör under en hela sin karriÀr.

Vi fĂ„r dessutom bĂ„de »ÂŽRound Midnight« och min andra stĂ€ndiga favoritlĂ„t, »Blue Monk«. PĂ„ CD-platttan frĂ„n samma ask hör vi Monk spela bl a nĂ„gra evergreens, som »April In Paris« och »Body & Soul«. De presenterar en annan sida av hans musikalitet: han kunde ta vilken banal lĂ„t som helst och förvandla den till Monk-musik.

I den andra utgivningen finns nĂ„gra pĂ€rlor inspelade under konserter pĂ„ olika hĂ„ll i vĂ€rlden. PĂ„ CD.n finns t ex »Ruby My Dear«, »Epistrophy« och »Bemsha Swing«, lĂ„tar som alla MonkvĂ€nner kan utan och innan. PĂ„ DVD:n fĂ„r vi se tre andra vĂ€lkĂ€nda Monk-nummer inspelade i London: »Rhythm A Ning«, »Nutty« och »Criss Cross«. Och det Ă€r bara att falla in i musiken, följa med pĂ„ resan och uppleva alla mysterier som bara Monk kunde plocka fram och belysa.

Han var en mÀrklig man. Jag tror inte det gÄr att recensera hans musik. Den Àr helt enkelt obeskrivlig.

/Rune HĂ€ger


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.