Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Wilson, Tom
Dog Years
(True North)

Ibland hittar man en platta som man faller för pladask. Det Àr sÀllsynt, men lika roligt varje gÄng. Och allra roligast Àr det nÀr man aldrig förr har hört talas om artisten.

Jag hade aldrig hört talas om Tom Wilson, som trots detta Àr ett stort och tungt namn hemma i Kanada. DÀr har han agerat i flera olika band, som inte heller de har hamnat i min skivsamling. Men det Àr vÀl inte bara jag som undrar hur det lÀt nÀr The Florida Razors stod pÄ en scen? Eller Junkhouse (som ÀndÄ klingar nÄnstans lÀngst bak i skallen)? Senast fanns han i Blackie and the Rodeo Kings, supergrupp för rotrockare. Men den har jag ocksÄ missat.

Detta Àr hans andra soloprojekt. Dog Years Àr full av sÄna dÀr lÄtar som man gillar redan efter inledningsackordet. Och dÄ Àr man fast.

Tom Wilson kan kalla sig singer/songwriter om han vill. Eller rockstjÀrna. Han stÄr lÀngst fram med sin gitarr och han sjunger som en rockstjÀrna ska sjunga för att man ska lyssna. Och han har sÀkert sina inspirationskÀllor, men han lÄter i vilket fall som helst mest som Tom Wilson.

NÄgra av lÄtarna har han spelat in i Nashville, eftersom producenten Colin Linden ville att Wilson skulle konfronteras med musiker som inte kÀnde till honom. SÄ hÀr finns t ex Gary Tallent frÄn The E Street Band och Bob Babbitt
frĂ„n Funk Brother. I »Talk Of the Town« smyger sig Roseanne Cash in och gör
denna honky-tonklÄt blir en snygg duett.
ÖppningsspĂ„ret »Super Sun Natural« Ă€r precis rĂ€tt valt för att fĂ„ in lyssnaren i rĂ€tt stĂ€mning och lika rĂ€tt Ă€r det att avsluta plattan med den himmelska balladen »Dreamland«.

»Dog Years« visar att den hĂ€r mannen har en enorm kapacitet att bĂ„de skriva
superstarka lÄtar och att framföra dem. SÄ jag unnar honom att bli upptÀckt
ocksÄ av publiken pÄ den hÀr sidan av Atlanten. Jag garanterar att mÄnga
fler Àn jag faller pladask för Tom Wilson.

/Rune HĂ€ger


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.