Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Watson, Dale
Live@Newland.NL/Remixed
(Roundre)

Senast jag sÄg Dale Watson brÄkade han med en tidningsautomat utanför ett gatukök pÄ South Congress Avenue nÀra Austin Motel. Han hade tydligen lagt i en slant, men automaten vÀgrade slÀppa ur sig dagens exemplar av Austin American Statesman. Det hjÀlpte inte ens att han sparkade automaten i magen med sina vardagsboots.

Det var tidigt pÄ dagen, jag Ät frukost och undrade vad Dale Watson gjorde pÄ South Congress. Hade jag missat honom kvÀllen innan eller skulle han spela ikvÀll pÄ Continental Club, pÄ andra sidan gatan? Det var frÄgan. Men det som förundrade mig mest var att han var uppe sÄ tidigt pÄ dagen. Kanske det visar en skillnad mellan rock- och countrystjÀrnor?

TyvÀrr spelade han varken pÄ Continental eller nÄgon annan klubb i stan den kvÀllen. Jag har fortfarande aldrig sett honom pÄ scenen mer Àn pÄ KB i Malmö. Och dÄ lÀt det precis som pÄ hans plattor.

Det gör det naturligtvis hÀr ocksÄ, pÄ dubbel-CDn som Àr inspelad pÄ en klubb i Holland förra hösten. NÄgon som har varit i Klaaswaal?
Publiken i Holland omfattar inga ungdomar precis, det kan man se pĂ„ DVD-versionen. Och det börjar lite trögt, responsen Ă€r avvaktande och Watson fĂ„r kĂ€mpa rejĂ€lt med »Honky Tonkers«. Men det lossnar efter hand och till slut, efter 25 lĂ„tar, Ă€r bĂ„de hollĂ€ndarna och vi som lyssnar hemma i soffan pĂ„ gott humör.
KarriÀren har aldrig nÄtt de allra högsta höjderna i branschen och hans privata liv har haft nÄgra djupa dalar. Bl a omkom hans sambo i en bilolycka. Det ledde till att Watson hamnade i ett trÀsk med sprit, droger och en överdos som höll pÄ att ta livet av honom. Han rÀddades i sista stund och levde sedan ett tag pÄ institutioner för att fÄ nödvÀndiga behandlingar.
För ett Är sedan slÀpptes nyheten att han skulle lÀgga av för gott och flytta till Baltimore, dÀr han hade barn att ta hand om. Nu flyter det visst bra för ungarna och han Àr tillbaka i Texas. Och han verkar, som nÀr jag sÄg honom pÄ KB, vara en enkel och rejÀl grabb nÀr han spelar sina lÄtar tillsammans med sitt mycket kompetenta band. Det lÄter tufft och musiken svÀnger. Det gör ju gammaldags honky tonk Àven i modern outlawtappning. Och Watson har en djup barytonröst, som gör det lÀtt för honom att bÄde hÀrma och hylla Johnny Cash, som han visar hÀr i ett par lÄtar.

Det finns flera bra studioplattor med Dale Watson och hans Lonestars och hans fans har nog hört de flesta av de hÀr lÄtarna förut. Vad vi fÄr hÀr Àr ett bra dokument över hur han lÄter pÄ sina turnéer, nÀr han spelar pÄ smÄstÀllen var helst de vill höra honom. Vi fÄr 25 lÄtar med en outsider som gör allt vad som kan göras i den hÀr genren. Och det Àr inte det sÀmsta.

/Rune HĂ€ger


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.