Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Block, Rory
The Lady and Mr. Johnson
(Rykodisc)

Robert Johnson har varit en av Rory Blocks trognaste följeslagare. Förhållandet har varit avspänt, vardagligt, men också musikaliskt och uttrycksmässigt knivskarpt. Med risk för att vara putslustig: det har varit som ett möte i köket, Johnson har aldrig varit en helveteshund som flåsat Rory Block i hasorna.

Hon har ständigt återkommit till Robert Johnson på sina skivor, men fyrtiotvå år efter Ms Blocks första möte med samlingen »King of the Delta Blues Singers« är tiden mogen för en fullskalig satsning. »The Lady and Mr. Johnson« är, låt mig säga det direkt, en suverän skiva, vida överlägsen alla försök att hylla Johnson som mina gamla och betydligt sorgsnare hjältar Green och Clapton presterat i modern tid. Titeln syftar naturligtvis på mästaren och lärjungen, inte på Mefisto och Faust, men även på den solskenshistoria som utspelades när Rory Block, övertygad om att Robert Johnson inte hade några efterlevande, träffar en Mr. Johnson, en högst levande sonson till den store. Jag antar att felet ligger i den gamla missuppfattningen att, som stadfästes genom »King of the Delta Blues Singers«, Johnson bara var tjugoett år när han förgiftades; han var i själva verket tjugosju när han drack den ödesdigra brygden, troligen spetsad av en svartsjuk och bedragen äkta man.

Som sagt, Rory Block har spelat in mycket Robert Johnson tidigare, men de nya tolkningarna är ännu bättre. Ibland ligger de nära de tidigare versionerna, ibland har Rory Block spetsat till med en rejäl dos nytänkande, som i en gospelimpregnerad version av »Crossroads Blues«, med ett laddat körarrangemang.

Men annars är det som det brukar vara. Rory Block på egen hand. Hon sjunger fokuserat, men med sin omisskännligt, i mångas öron irriterande, högljudda andningsteknik. Hon har ytterligare slipat sin slideteknik och glider vidare från det utsökta till det, ja vadå?

Den som tvekar att ta fram sina gamla Rounder-skivor med Rory Block på grund av det risiga ljudet finner dessutom glädje i skivans precisa och klara ljudbild.

/Magnus Eriksson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.