Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Hacienda Brothers
Whats Wrong With Right
(Proper Records)

»Western Soul« vill de att det ska kallas. Jag fattar vad de Ă€r ute och far efter, men epitetet Ă€r coolare Ă€n det som ska beskrivas. Jag skulle inte gĂ„ sĂ„ lĂ„ngt som att kalla det för falsk marknadsföring, men lite mer hade jag trott om ett sĂ„dant kylskĂ„pskallt genredop. I mina tankar Ă€r det Lefty och Emmylou tillsammans i Stax-studion med bröderna Hodges i rytmsektionen. I verkligheten Ă€r det nĂ„got mindre spĂ€nnande.

Det börjar onekligen bra; förstaspĂ„ret »Midnight Dream« Ă€r svidande elegant i all sin enkelhet. Sedan sjunker kvaliteten nĂ„got. LĂ„tmaterialet Ă€r genomgĂ„ende godkĂ€nt, ibland tycker jag dock att hantverket tickar pĂ„ tomgĂ„ng. Inte sĂ„ att inte kĂ€nslan finns dĂ€r, för det gör den. Snarare sĂ„ att man valt de enklaste lösningarna lite vĂ€l ofta. Man kan liksom kĂ€nna hur lĂ„ten kommer att se ut, dess topografi, om ni förstĂ„r mina tankar, innan den ens har börjat. Inte för att förutsĂ€gbarhet skulle vara ett skĂ€llsord inom musiksnickeriet per se, men hĂ€r tycker jag att de flesta lĂ„tarna lider av detta förfarande.

SÄngaren Chris Gaffney har en fint sandpapprad röst som minner lite om en korsning mellan David Bowie nÀr han fortfarande var vÀrdig och inte lekte farsor pÄ stan i jungleland och John Hiatt, kanske. Musikerna Àr skickliga, det svÀnger pÄ rÀtt stÀllen och inget överges; inget blir kvarglömda effekter.

Bandet ser ut som vore de hopplockade pÄ en sidogata i Tucson, Arizona. Man har dragit in första bÀsta luffare i replokalen, bara de har Pendletons knÀppta hela vÀgen upp och tillrÀckligt med pomada i hÄret. Chris Gaffney har varit boxare, ser ut som att han har fÄtt en hel del stryk och i biografin snackar man om den dÀr berömda radioprataren Wolfman Jack och det Àr som hÀmtat ur en deckare av James Lee Burke alltihop.

Det hĂ€r Ă€r Hacienda Brothers andra album. Deras första kan du förresten leta upp i Rootsys recensions-arkiv. DĂ€r har Tom skrivit en hyllning dĂ€r han placerar HB i »absoluta förstadivisionen i modern (och klassisk) country«. Jag hĂ„ller kanske inte riktigt med, men tycker Ă€ndĂ„ inte att han Ă€r ute och jagar efter vind.

Dan Penn har proddat och det Ă€r ju fint, speciellt nĂ€r bandet sĂ€ger att de sĂ„ gĂ€rna ville försöka fĂ„ ut Penns »inner hillbilly«. Man turnerar med Dave Alvin i USA och nu tror jag att ni har hyfsad koll pĂ„ hur det hĂ€r lĂ„ter. Äldre mĂ€n som samlar pĂ„ sĂ„dana dĂ€r comboyhalsband Ă€r sĂ€kert nere med det hĂ€r, men Ă€ven lite yngre snubbar som ideligen fĂ„r dra upp de för stora Zoo York-brallorna kan lĂ€ra sig Ă€lska detta. Jag spelar det förvĂ„nansvĂ€rt ofta i hemmet.

De gör tvĂ„ Penn/Oldham-lĂ„tar, kompetent men lite onödigt, vi har hört det förut och i bĂ€ttre versioner, tack, och sĂ„ ger man sig pĂ„ Gamble/Huffs »Cowboys To Girls«. Den nĂ„r inte upp till Intruders-höjder och den Ă€r mĂ„nga mil ifrĂ„n Big Noyds mördarversion, »Shoot 'Em Up« frĂ„n 2003, som jag omedelbart mĂ„ste plocka fram och spela: »Niggas know I rep the 'Bridge«. Ha, nu gick vi frĂ„n Western Soul till hardcore hiphop pĂ„ nĂ„gra sekunder! Och vi var uppe och vĂ€nde i the City of Brotherly Love pĂ„ vĂ€gen. Amerikansk musikhistoria. Rotmusik. Man mĂ„ste Ă€lska det.

För er som vill lyssna innan ni skaffar sÄ rekommenderas deras fina myspace-sida: http://www.myspace.com/haciendabrothers

/Tony Ernst


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.