Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Smither, Chris
Leave the Light On
(Signature Sounds)

Jag upptĂ€ckte Townes van Zandt och Chris Smither samtidigt. För ungefĂ€r 35 Ă„r sen satt jag i sommarmörkret pĂ„ den minimala verandan till den lika minimala stuga som Willy hyrde pĂ„ en tomt i Vejbystrand och lyssnade pĂ„ honom. Runt skivspelaren med högtalare i plastlocket lĂ„g ”Delta Momma” med Townes, Chris Smithers första och en och annan Woody Guthrie eller Leadbelly.

Plattorna med Townes och Smither var s k cut outs, LP med ett hĂ„l i ena hörnet som man av obegripliga anledningar kunde köpa för 3:95 pĂ„ stĂ€llen som Domus vid Triangeln i Malmö. Townes var favoriten, men ibland fick jag höra pĂ„ Chris ocksĂ„ – mest akustiskt vill jag minnas.

SĂ„ det Ă€r glĂ€djande att kunna meddela att Chris inte bara hĂ„llit stilen utan blivit klart bĂ€ttre med Ă„ren. ”Leave the Light On” Ă€r ingen mĂ€rkvĂ€rdig platta, nĂ„gra traditionella lĂ„tar, nĂ„gra Smither-original, en förtjusande valsversion av ”Visions of Johanna” med ett samspelt, tĂ€tt band och thatÂŽs it. Men det Ă€r lĂ€tt att glömma att det var sĂ„ hĂ€r de lĂ€t, de gamla folksĂ„ngarna. NĂ„n lite knĂ€pp lĂ„t, som ”Origin of Species” eller en humoristisk lĂ„t med politisk udd som ”Diplomacy”, en cover pĂ„ Leadbellys ”John Henry som kunde kommit direkt frĂ„n Leadbelly-plattan i Willys stuga, LightninÂŽ Hopkins ”Blues In the Bottle” som Ă€r en betydligt mörkare affĂ€r Ă€n Lovin Spoonfuls.

Hur som helst. Det Àr skitbra. Roligt att lyssna pÄ. NÄnstans görs egentligen inte sÄna hÀr ansprÄkslösa skivor lÀngre. Och jag Àr sÀker pÄ att Dylan gillar den.

/Christer Olsson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.