Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Phillips, Grant-Lee
Nineteeneightes
(Cooking Vinyl)

Hahaha! Man mÄste skratta Ät det.

HÀr pÄ Rootsy gÄr det till sÄ att man oftast sjÀlv kommer med förslag pÄ vilka skivor man vill recensera. BÀst sÄ. Ju mer man kÀnner för nÄgot desto skarpare tenderar texten att bli. Men sÄ hÀnder det att redaktör Olsson skickar ut ett mail dÀr han föreslÄr recensioner pÄ en packe plattor. Ibland tackar jag dÄ ja till nÄgot som jag inte riktigt kÀnner till, allt för att fÄ chansen att lyssna pÄ nÄgot nytt och spÀnnande samt skriva om nÄgot som inte gÄr i samma gamla invanda fotspÄr.

Plattan som hÀr anmÀls Àr en sÄdan chansning. Jag hade visserligen hört talas om honom innan. Lennart brukade hylla honom med ojÀmna mellanrum i mitten av 1990-talet. Jag tror till och med att jag köpte Grant Lee Buffalos första album nÀr det kom ut, Àven om jag nu inte kan hitta det hÀrhemma. Men han fastnade inte och att det hÀr Àr hans fjÀrde soloplatta hade jag inte en aning om.

SÄ jag svarade i alla fall redaktör Olsson att jag kan ta den dÀr Phillips och skivan kom hem och jag lÀt den nog ligga ett tag och nÀr jag spelade sÄ kollade jag inte pÄ omslag och liner notes innan.

Den heter alltsÄ Nineteeneightes. Och det Àr en massa covers pÄ lÄtar frÄn det glada Ättiotalet. Det Ärtionde dÄ jag vÀl skulle bli vuxen. Elva lÄtar. Som jag allihop har spelat i sina originalversioner sexhundra miljarder gÄnger. Det Àr som att Grant-Lee har Äkt tidsmaskin tillbaka till mitt pojkrum och med ett kirurgiskt snitt avlÀgsnat de allra mest populÀra lÄtarna till soundtracket till det som var mitt liv.

Hahaha! Man mÄste skratta Ät det.

Alla lÄtarna Àr inspelade och producerade av Grant-Lee sjÀlv i nÀstintill ensamhet. Det lÄter tassande och tillbakalutat. Akustiskt. Han behandlar de elva lÄtarna som vore de varliga bebisar; han vaggar dem försiktigt och ömt. Det lÄter som att han Àlskar dem; och det gör han vÀl.

Jag visste alltsÄ inte vad som vÀntade mig. Men jag trodde absolut inte att jag skulle bli sÄ hÀr drabbad. Jag har svÄrt att svara pÄ huruvida det hÀr Àr bra eller dÄligt. Det bara Àr.

Jag plockar fram mina gamla vinylplattor. NÄgra frÄn backarna intill skivspelaren. NÄgra nere i kÀllaren. Jag sitter uppe en natt och spelar. Och lÀngtar. Efter vad? Vet ej. Ett bÀttre liv? En bÀttre uppvÀxt? En tydligare vÀg? Jag Ängrar valen och förbannar allt jag sa och inte sa, allt jag gjorde och inte gjorde. Kan man fÄ leva om sitt liv? Kan man fÄ börja om?

Elva lÄtar hÀr. Robyn Hitchcock lyssnade jag mycket lite pÄ. Och R.E.M. var aldrig nÄgra stora favoriter (Àven om just den lÄten som Àr med hÀr spelades ofta, ofta). Resterande nio artister var dÀremot legio i pojkrummet pÄ FosievÀgen och senare i första lÀgenheten pÄ Lantmannagatan. New Order, The Smiths, Psychedelic Furs, Nick Cave, The Pixies, Joy Division, The Church, Echo & The Bunnymen och The Cure. Det Àr vÀl egentligen bara The Waterboys, Dylan och The Clash som saknas för att samlingen ska vara komplett.

Det framgĂ„r med all önskvĂ€rd tydlighet att flera av lĂ„tarna hĂ€r konkurrerar om epitetet »vĂ€rldens bĂ€sta jĂ€vla lĂ„t genom alla tider«. Det kan mycket vĂ€l vara sĂ„ att nostalgin spelar mig elaka spratt. Det kan ocksĂ„ vara sĂ„ att jag inte har ett tillrĂ€ckligt objektivt förhĂ„llningssĂ€tt till flera av de hĂ€r lĂ„tarna för att kunna ge en rĂ€ttvis bedömning. Whatever. Vad jag vet Ă€r i alla fall att mitt hjĂ€rta gĂ„r sönder, fucking sönder, nĂ€r jag hör Phillips vĂ€na, vemodiga version av »Boys Don't Cry«. Och att »Age Of Consent« visar sig vara en lĂ€gereldsballad av samma klass och snitt som det bĂ€sta ur Neil Youngs eller Merle Haggards kataloger. Och att »Love My Way« Ă€r sĂ„ vacker att det spricker för mig hĂ€r och nu, det spricker.

Man skulle helst vilja grÄta, det Àr för mÄnga minnen som rörs upp och det Àr för mÄnga sÄr som Änyo börjar klia, men man mÄste skratta Ät det. Man mÄste. NittonhundraÄttiotalet. Nu pÄ skiva. Nerdestillerat till en bÄde bitter och skön dryck att svÀlja i giriga klunkar.

/Tony Ernst


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.