Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Seeger, Pete
Brothers & Sisters
(Medidisc)

Bruce Springsteens fylleskrÄl nödtorftigt kamouflerade till en Pete Seeger-hyllning hyllades unisont av kritiken i vÄras. Unisont och obegripligt. Springsteen berÀttade i sin omslagstext om sin generande okunnighet om Seeger. Kritiken visade samma okunnighet.

De tvÄ stora problemen med Springsteens tolkningar: Seegers sÄnger framfördes i ett isolat, av den skrÄlande solitÀren, dÀr Seeger sjÀlv alltid betonat allsÄngens betydelse; Bruce Springsteen vÀjde för den politiske Pete Seeger, aktivisten och socialisten som sjungit för freden och fackföreningarna, för medborgerliga rÀttigheter till alla och för miljön.

Hos Springsteen framtrÀdde frÀmst insamlaren av folksÄnger. Den politiske Seeger? Ack, sÄ mycket enklare att stödja en c-politiker som Kerry eller att dröja med att uttrycka sitt stöd för Dixie Chicks Äsikts- och yttrandefrihet. MÄnga har velat se Bruce Springsteen som en symbol för den goda amerikanska populismen. I det avseendet nÄr han inte i nÀrheten av Steve Earles skitiga boots.

AlltsÄ: en grundkurs i Pete Seegers konstnÀrskap inte bara till Springsteen, utan ocksÄ till den hord av kritiker som knÀföll inför tramset.

Grundkursen kan börja med en nyutgiven spansk dubbel-cd, »Brothers & Sisters« sammanstÀlld av Miguel Jurado. PÄ den ena skivan hör vi Pete Seeger ensam med sin banjo, i nÄgon sÄng med gitarr. PÄ den andra skivan har Jurado samlat ett antal representativa gruppinspelningar: The Almanac Singers, The Weavers och en sÄng med Seeger, Woody Guthrie och Cisco Houston.

PÄ soloskivan hör vi bÄde samlaren av folksÄnger och den politiske och facklige aktivisten. Gamla irlÀndska sÄnger blandas med didaktiska sÄnger som »Listen Mr. Bilbo«, den fackliga aktivistismen, gospel och cowboysÄnger. Och allt börjar som sig bör med de emblematiska »If I Had A Hammer« och »Where Have All the Flowers Gone«, den senare dock inte i den svindlande vackra a cappella-tolkning som fortfarande Àr Seegers frÀmsta. Sedan »Skip to My Lou« och »Deep Blue« som banar vÀg för fÀngelseballaden »Down in the Valley« och »Study War No More«, alltsÄ »Down by the Riverside« med för Seegers metod typiskt tillspetsad, pacifistisk text.

SÄ ser spÀnnvidden ut. Ibland flyter tendenserna samman som i den mÀktigt men mjukt framvÀllande hyllningen till folket och den fackliga organiseringen i »River My People«, baserad pÄ samma ryska folksÄng som den mer kÀnda »The Carnival Is Over« (jodÄ, The Seekers version av den hÄller fortfarande, trots tidens tilltagande ljud- och musikbrutalisering).

PÄ den andra skivan hör vi nÄgra av Seegers kommersiellt mest framgÄngsrika inspelningar. I början av 1950-talet var The Weavers inte bara svartlistade för sin politiska aktivism, de hade Àven listframgÄngar med sÄnger som »Wimoweh«, Leadbellys »Kisses Sweeter than Wine« och en makalöst vacker version av »On Top of Old Smoky«, dÀr Pete Seeger recitativt leder de övriga genom sÄngen. Till dessa inspelningar lejdes nÄgra av tidens mer framgÄngsrika pop- och dansorkestrar. Seeger lÀr vara kritisk till resultatet, men man kan Àven se det som en levande och artistiskt helt övertygande dementi av folkromantikens autenticitetstÀnkande.

Ett mer omedelbart uttryck för samma autenticitetstĂ€nkande fĂ„r vi i inspelningarna med The Almanac Singers frĂ„n 1941 och 1942. Raspiga och lĂ„gmĂ€lt glödande av kampvilja: bĂ„de gruppens omarbetning av »The Battle Hymn of the Republic« (»Solidarity Forever«; den som vill höra sĂ„ngen med Burl Ives som gĂ€st fĂ„r söka sig till Naxos Seeger-utgĂ„va) och »Which Side Are You On?« Ă€r starkt förankrade i sin tids kamp och tidlösa i sitt tilltal. Notabel Ă€r ocksĂ„ »Round, Round Hitler’s Grave«, inspelad 1942, med Sis Cunninghams frĂ€cka dragspel och jublande allsĂ„ng. Annars hĂ€vdade Ă€ven den amerikanska vĂ€nstern till en början idĂ©n att de arma europĂ©erna sjĂ€lva borde störta sina tyranner.

MÄnga av inspelningarna pÄ »Brothers & Sisters« finns pÄ andra lÄgprisutgÄvor dÀr de oftast fÄr samsas med mindre angelÀgna sÄnger. Fördelen med »Brothers & Sisters« Àr samlingens bredd och fokusering. Tillsammans med Columbia Legacy-utgÄvan »A Link in the Chain« ger den en utmÀrkt ingÄng till ett unikt konstnÀrskap. Och efter grundkursen kommer originalalbumen pÄ Columbia och dÀrefter Folkways.

/Magnus Eriksson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.