Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Rodriguez, Carrie
Seven Angels On A Bicycle
(Train Wreck Records)

Hennes story verkar tillrÀttalagd eller rent av pÄhittad av en PR-agent. Men jag har frÄgat henne sjÀlv om den stÀmmer och jag tror inte att dessa bruna ögon kan dölja en lögn. Nej, hon hade alltsÄ aldrig haft en tanke pÄ att sjunga offentligt nÀr Chip Taylor frÄgade henne om hon kunde lÀgga in en andrastÀmma i en av hans lÄtar. Han hade hittat henne med en fiol pÄ en gata i Austin, dÀr hon spelade i ett litet band för pengar frÄn hyggliga förbipasserande. Och Chip ville ha in en violin i sitt band. Han skulle just ut pÄ en liten turné i Texas och jo, Carrie tackade ja. Och efter nÄgra kvÀllar frÄgade alltsÄ Chip om hon kunde sjunga. NÀ, det hade hon aldrig gjort. Försök, sa Chip.

SÄ gÄr storyn.

Sedan detta hÀnde har de tillsammans spelat in tre duettalbum och turnerat kors och tvÀrs i vÀrlden. Nu har Carrie Rodriquez gjort sin första soloplatta. Men Chip Taylor Àr med hÀr ocksÄ i bakgrunden, inte minst som lÄtskrivare. Sju lÄtar har han skrivit pÄ egen hand och fyra har de gjort tillsammans.

Carrie Àr speciell som sÄngerska. Hon Àr fullstÀndigt tonsÀker, men sjunger lika försiktigt som en lindanserska tar sig fram pÄ skör trÄd högt över marken. Men hon vet ocksÄ att hon ska klara det; hon har full kontroll och hon tar grepp pÄ oss som lyssnar genom sitt personliga sÀtt att gestalta texterna. Det handlar om stark inlevelse utan stora gester. Vi tror pÄ vartenda ord, trots att hon hellre sÀnker rösten Àn höjer den, nÀr hon vill sÀga nÄgot viktigt.

En annan aspekt som gör den hĂ€r CDn originell, Ă€r att den innehĂ„ller nĂ€stan bara lĂ„tar som tar sig fram i sakta mak. NĂ€r tempot ovĂ€ntat dras upp i »I DonÂŽt Want To Play House Anymore« blir det inte mycket mer Ă€n till en behaglig lunk. Resten smyger fram lĂ„ngsamt och eftertĂ€nksamt och nĂ€r tempot i nĂ€st sista spĂ„ret »St PeterÂŽs« plötsligt ökar i nĂ„gra takter blir man onekligen förvĂ„nad – tills det dras ned igen.

Detta Àr en ovanligt ljuv CD. Vacker, stÀmningsfull och full av kÀnslor.

Carrie har producerat sjÀlv tillsammans med Chip Taylor och de har handplockat sina utomordentliga musiker, dÀr vi frÀmst kanske kÀnner till Bill Frisell och Victor Krauss.

Resultatet av arbetet i studion positionerar Carrie som en sÄngerska pÄ vÀg in bland de riktigt stora namnen. Hon Àr fortfarande mycket ung och egentligen violinist. Och hon kommer att bli hur stor som helst, med eller utan fiol.

/Rune HĂ€ger


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.