Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Wrens, The
The Meadowlands
(Lo-Max)

Rootsig rock i grÀnslandet mellan skrammel och skönljud.

Trummor – gitarr – gitarr igen – bas – sĂ„ng – kör ovanpĂ„ det.

NĂ„gonting i musiken fĂ„r mig att tĂ€nka pĂ„ den gamla Slash-skolan. Minns ni? Alla de dĂ€r rĂ€tt sĂ„ aparta banden som samtliga samlades under den dĂ€r bloddrypande loggan. Vad kan det ha varit? Mitten av Ă„ttiotalet, va? Jag minns en konsert med Green On Red pĂ„ Stadt Hamburg i Malmö som fortfarande Ă€r en av de allra bĂ€sta jag varit pĂ„. »Gravity Talks«; Jisses! The Dream Syndicate med sin distortion och ohyggliga nĂ€rvaro. Days Of Wine & Roses vĂ„rdar jag fortfarande ömt i vinylbacken. Och sĂ„ Violent Femmes, givetvis. NĂ€r de var som bĂ€st sĂ„ var de lĂ€ngsta cylinderhatten pĂ„ översta avdelningen pĂ„ högst uppskruvade hatthyllan. Jag var i Grekland dĂ„, i ett rĂ€tt sĂ„ nedgĂ„nget förortskvarter, och hĂ€lsade pĂ„ tvĂ„ grekisk-amerikanska bröder jag trĂ€ffat i Tyskland. PĂ„ kvĂ€llen gick vi till den lokala basketplanen. Det var varmt; klibbigt. Alla rökte marijuana. NĂ„gra spelade 3 mot 3. En boombox pumpade »Gone Daddy Gone« pĂ„ vidrig volym. Det Ă€r fortfarande den coolaste film jag aldrig varit med i.

Fast nu var det ju The Wrens vi skulle prata om. De Àr samma andas barn, bara lite sÀmre.

Jag önskar jag kunde komma med ömma rekommendationer. Men det gÄr inte. Det Àr lÄngt ifrÄn mediokert, fast lika lÄngt till genialiteten. Vi Àr i mittens rike. HÀr sitter 95 % av alla musiker och plinkar, medan de drömmer om Bob Dylans ande.

The Wrens Àr en kvartett frÄn nÄnstans i det stora landet i vÀster. Första singeln kom redan 1993, sedan har det varit en rollercoaster ride för bandet. Man har slÀppt album och brÄkat med diverse olika skivbolag. Den hÀr plattan, exempelvis, som Àr deras fjÀrde, skulle slÀppts redan 2003, men politik kom emellan. Nu finns den ute. Eller fanns den ute i USA, men hade bara inte distribution i Europa? TÀnk; om skivan hade varit bÀttre hade jag kanske orkat ta reda pÄ det.

I England har man hyllat. NME satte 9 av 10 möjliga. Men sÄ Àr de ocksÄ engelsmÀn; totalt odugliga till allt utom att förpacka högklassigt indiskt te i portionspÄsar.

Ni mÀrker; jag vet inte vad jag ska skriva om det hÀr. Det lufsar förbi i bakgrunden, men det Àr varken en farlig björn som kan skrÀmmas och riva upp öppna sÄr eller en mysig nalle som kan trösta och erbjuda hjÀlp till sjÀlvhjÀlp. Det Àr bara en tradig brum brum-björn som ingen orkar bry sig om.

/Tony Ernst


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.