Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Kristofferson, Kris
Live from Austin, TX
(New West)

Utsläpp pågår för fullt av gamla klassiska teveprogram i serien Austin City Limits och nu har turen kommit till Kris Kristofferson. I september 1981 fanns han på scenen med ett band som bl a bestod av en mycket ung Stephen Bruton, Billy Swan, Donnie Fritts, Glen Clark och ett par lirare till, som jag inte har varit i kontakt med.

Kristofferson vet man aldrig riktigt var man ska placera. Han har sysslat med amerikansk fotboll, boxning, varit officer i armén, pilot, bartender, han har haft roller i filmer med Barbra Streisand och Jane Fonda som motspelerskor och han är förstås sångare.

Men framför allt är han låtskrivare med flera välkända hits på meritlistan: ”Me and Bobby McGee”, ”Help Me Make It Through The Night”, ”Sunday Mornin´ Comin´ Down”, ”Why Me” och ”Loving Her Was Easier” är bara en bråkdel av hans produktion, låtar som vi dessutom har hört med ett stort antal andra artister.

Här, på en CD och en DVD, får vi bekanta oss med Kristofferson som scenartist och man kan väl bara säga att han gör det enkelt för sig. Han står vid sin mikrofon med sin gitarr och drar igenom ett antal av sina låtar, 16 stycken för att vara exakt. Och han verkar vara en ovanligt sympatisk artist och person.

Som sångare är han habil men inte outstanding. Det är, som sagt, som en av de stora låtskrivarna inom countrymusiken han kommer att räknas, när framtidens historieskrivare ska sammanfatta 1900-talet.

»Live from Austin« är en fantastisk serie för oss som inte har något emot att titta tillbaka för att uppleva det som vi missade när det var aktuellt. De flesta gamla favoriterna har ju spelat i Austin City Limits och här kommer de en efter en i inspelningar som har putsats till ljudmässigt för att klara dagens krav.

Det som framför allt är frapperande med Kristofferson-utgåvan är förstås att hans bästa låtar också klarar nutida krav och att några av dem aldrig kommer att dö.

/Rune Häger


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.