Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Dillon, Sandy
Pull The Strings
(One little Indian)

Min blick fokuserar pÄ den prick som gör tapeten i vÄr andrahandslÀgenhet Ànnu fulare, men som i alla fall Àr vackrare Àn majoriteten av lÄtarna pÄ Sandy Dillons fjÀrde album »Pull The Strings«.

PÄ Dillons hemsida stÄr det att skivan Àr inspirerad av »carnival rides, hospital wards and the confessional box«. Denna utgÄngspunkt kunde ha blivit en intressant grogrund, en personlig rensning av de mörkaste platserna inombords, men i stÀllet satsar Dillon det mesta av sitt krut pÄ att sjunga förstÀllt, nÀstan hesskrika sig igenom de mediokra kompositionerna som i mÄngt och mycket Àr i avsaknad av en sÄdan elementÀr bit som melodi.

Och det dÀr Àr sjÀlvfallet ett problem.

Jag blir oerhört provocerad av Dillons brist pÄ sjÀlvinsikt. PÄ plattan finns nÄgra exempel pÄ hur hon hade kunnat lÄta, hade hon bara slutat försöka vara tjejen som stÀndigt ska chocka och vara besvÀrande in i evigheten.

För nÀr det Àr som bÀst lÄter Dillon som det kaxiga kÀrleksbarnet till Tom Waits och Janis Joplin. Och nÀr det Àr som bÀst, i tingeltangelballader lindade kring det allra klassiska av kÀrleksteman fÄr jag i avsaknad pÄ nÄgon att krama svÀlja stoltheten och krama mig sjÀlv. Och hand i hand med texterna har lÄtarna en musikalisk inriktning som verkligen biter sig fast, lÀmnar infekterade tandavtryck som inte ens mirakelmedicin kan bota. Musiken pÄ fyra av albumets 16 lÄtar tar sig in under huden och har nÄgot skrÀmmande över sig, nÄgot övergivet och nÄgot som inte gÄr att förklara.

Jag tÀnker mig att »WhoŽs Answering« ska fungera i filmatiseringen av valfri Pelecanos-bok, att »Wedding Night« kan illustrera kÀnslan av att se en isande psykologisk thriller och att »Enter the flame« helt enkelt passar in lite överallt i dagens populÀrkulturella landskap.

Fast bĂ€st – bĂ„de musikaliskt och textmĂ€ssigt – Ă€r »Broken Promises«. En minimalistisk slöja av musik försöker, men misslyckas, dölja en romans som Ă€r död, begraven och förmultnad:

We made our bed
But we cannot lie in it
My pillows damp
Every night I cry in it
It wouldn’t seem as bad
As the nightmares of our dreams
I’ve given up all my hope
My dope and my Movie Star Dreams


Och nÀr minnen av tiden tillsammans forsar fram i ensamheten Àr det pÄtagligt just hur stark kÀrleken var.

Do you remember
All the Movies that we saw
To have and to have not
Sherlock Holmes and the Giant Claw
We sat in the front row
Blinded by the light
I dug my finger nails into your hands
And they bled but you said that was alright


Sist kommer erkÀnnandet: visst, det var jobbigt, men nu stÄr jag pÄ tvÄ fötter igen, redo att ta mig an vÀrlden. Fast, det hade ju varit skönt att hÄlla din hand igen. Om Àn bara för att alla andra inte ska tro det vÀrsta.

Like Romeo & Juliet we weren’t two fools who just met
I’ve given up my Kings & Queens I’ve given up my Movie Star Dreams
But that was many years ago now it’s my turn to go to roam
It’s just so hard to be, seen, going to the Movies Alone

/Mattias Bergqvist


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.