Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
L.T. Fisk
Man mÄste veta nÀr man ska sluta
(Veni Produktion)

Misantropiskt och introvert.

SvÄrÄtkomligt; inga dörrar att öppna. Som en text som inte ger till rÀcklig information för att man.

Jag Ă€r hemma hos en god vĂ€n nĂ€r jag lyssnar första gĂ„ngen och hon Ă€r skeptisk frĂ„n första sekund, men bestĂ€mmer sig för att ge det en chans. Men efter tre fyra lĂ„tar gĂ„r det inte lĂ€ngre. »Det hĂ€r Ă€r faktiskt bara dĂ„ligt och trĂ„kigt«. Jag skulle nog vilja sĂ€ga annorlunda, men det Ă€r svĂ„rt, för att inte sĂ€ga omöjligt.

KnapphÀndigt, kargt, repetitivt.

En ensam akustisk gitarr, ibland en kör eller ett annat instrument. Tassande. Utdragna ljud som bildar ord som bildar meningar. En sorts skĂ„nska som pĂ„ samma gĂ„ng kĂ€nns uttĂ€nkt och genuin. Utan texthĂ€ftet i hand Ă€r det fĂ„ passager man lyckas dechiffrera. En besynnerlig lyrik med traditionell lĂ„tskrivarprosa och mĂ€rkvĂ€rdiga ord om vartannat. För första gĂ„ngen hör jag »potatisplasten«, »typisk kausalitet« och »Opel Ascona« i svensk poppoesi.

Ekon av: Will Oldham, tvÄ generationer Buckley-knarkare, Tom Waits, Nicolai Dunger, Lou Barlow i nÄgon av alla hans psykotiska alias, en massa andra singer/songwriters jag lyssnat pÄ genom de jobbiga Ären.

Ena stunden blir jag bara förbannad av allt det konstruerat krÄngliga. Kanske vill han provocera mig? Andra stunden tycker jag att bitar faller pÄ plats och livet Àr ju invecklat fragmentariskt sÄ varför inte ocksÄ konsten?

Jag letar alltid efter bakomliggande orsaker. SkÀl till varför artisten har gjort si eller sÄ. Jag drar sedan ofta snarstuckna slutsatser av de konstnÀrliga valen. Till exempel har jag svÄrt att förstÄ varför vi fortfarande har förestÀllande mÄleri nÀr det finns jÀttefina kameror i nÀrmsta butik. SÄ det Àr alltsÄ naturligt att jag undrar vad man ska ha L.T. Fisk till. Och lika naturligt att jag inte riktigt hittar nÄgot svar pÄ samma frÄga.

Fast kanske
 a) att man mĂ„r dĂ„ligt och vill ha bevis för att man inte Ă€r ensam om detta, b) att man mĂ„r dĂ„ligt och vill vaggas sakta, sakta i sin sjĂ€lvömkande fosterstĂ€llning, c) att man mĂ„r bra och vill kunna sĂ€kerstĂ€lla detta genom att deducera att andra mĂ„r betydligt sĂ€mre, d) att L.T. Fisk sjĂ€lv mĂ„r dĂ„ligt och vill att alla ska veta och slutligen e) att L.T. Fisk sjĂ€lv mĂ„r dĂ„ligt men anvĂ€nder musicerandet som terapi och mĂ„r betydligt bĂ€ttre efterĂ„t.

Ett f) skulle man ocksÄ kunna tÀnka sig, i det att L.T. Fisk sjÀlv mÄr bra och bara anvÀnder detta underliga alias som en roll att spela, fri som vinden pÄ kargaste slÀtten. Jag tvivlar.

Ofta kommer jag att tĂ€nka pĂ„ Beavis & Buttheads Ă„terkommande kommentarer sĂ„ fort det dök upp en Morrissey-video i deras program: »Stop whinin'! Stop whinin'!«.

Jag fÄr dessutom konstiga vibrationer av bilderna som frammanas pÄ Man mÄste veta nÀr man ska sluta. Blir störd. Jag försöker sÀtta en etikett men misslyckas gÄng pÄ gÄng. Till sist nöjer jag mig med att det hÀr Àr nÄgon form av vanartad nihilistisk ikonoklasm.

»I'm a real pessimist! I'm not ashamed to admit it either! I'm proud of it! I was a little discouraged there for a while. But not any more
 Right now I'm very optimistic about my pessimism!«. (Lucy till Charlie Brown, dagserie frĂ„n 1957)

Möjligtvis att jag kan spela den hÀr skivan sent pÄ natten, pÄ relativt lÄg volym. Och att den dÄ framstÄr som tydligare, bÀttre, mer i fas med den verklighet och/eller fantasi den sÀger sig spegla.

Jag tror inte att jag ska dra fram olika lÄtar och betygsÀtta och ranka högst och lÀgst. Det hÀr hÄller inte mÄttet i mitt universum. I andras kanske. Men inte i mitt. Mitt vemod krÀver starkare besjungare. Kyrklund, Kozelek, Haggard, Murakami, Johansson. Inga tÄrar faller genom L.T. Fisks försorg.

För er som inte kan fÄ nog av detta svÄra, komplexa sÄ finns det ett par album slÀppta innan det hÀr samt liknande irrfÀrder pÄ nÀtet under adressen: kvastfening.blogspot.com

/Tony Ernst


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.