Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Dixie Chicks
Taking the Long Way
(Columbia)

Dixie Chicks bĂ€sta producenter Ă€r Steve Fishell (»Shouldn’t a Told You hat«), Lloyd Maines (»Home«) och gruppen sjĂ€lv (»Thank Heavens for Dale Evans«, »Little ol’ Cowgirl« och samarbetet med Maines pĂ„ »Home«). NĂ€r Dixie Chicks lejer Rick Rubin för att producera nya skivan »Taking the Long Way«, Ă€r det ett smart kommersiellt drag. Han visar sin lyhördhet för artisten han producerar, ungefĂ€r som Don Was men till skillnad frĂ„n Daniel Kladdois, eller om det var Kitschois, som bland annat infantiliserat en skiva med Willie Nelson Ă„ det grövsta. Men det innebĂ€r ocksĂ„ att skivan bara tillförs ett gĂ„ngbart namn, en garanti för att Dixie Chicks behĂ„ller sitt grepp om en bredare publik. Ty det lĂ„ter som Dixie Chicks brukar lĂ„ta, tack och lov.

En del i den strategin Àr ocksÄ att hÄlla liv i den politiska skandal som gruppen vÀckte nÀr sÄngerskan Natalie Maines under upptrappningen inför Irakkriget vid en konsert i London sa att Dixie Chicks skÀms för att komma frÄn samma stat som president Bush. Kampanjen som följde var elÀndig, och dess genomslagskraft visar nackdelen med nÀtet och de usla bloggarna; det rÀckte med nÄgra dussin reaktionÀra bloggare, sajter och talk show-vÀrdar, de flesta lika ointresseade av countrymusik som den ideologiska överklass som slöt gruppen till sin famn, för att iscensÀtta en exempellös bojkottkampanj med verksbrÀnning och annan hetspropaganda. DÄ avslöjade sig Àven den annars sÄ vÀltalige populisten Bruce Springsteen som en fegis; det dröjde flera veckor innan han försvarade Dixie Chicks Äsikts- och yttrandefrihet, alltsÄ konstitutionen.

Men för att fÄ rimlig proportion pÄ frÄgan: Natalie Maines utalande speglade en utbredd attityd hos Texas liberaler; det hade varit originellare om hon sagt att familjen Bush faktiskt kommer frÄn Maine och representerar precis samma typ av östkustsk överklass som opportunisten John Kerry.

Men det gÀller att hÄlla liv i striden. Det sker i »Not Ready to Make Nice«, en sÄng som sedan lÀnge vÀckt ideologiska vÄtdrömmar hos rockskribenterna. Men sÄngen Àr tvetydig. Den kan Àven relateras till tough girls-attityden pÄ »Fly«, Dixie Chicks minst lyckade skiva, deras skilsmÀssoskiva som Emily Robison sa i en intervju för tre Är sedan (SvD 14 april, 2003); Natalie Maines och Martie Maguire, eller Seidel som hon hette i sitt första Àktenskap, hade just skilt sig och ville bÄda ge igen pÄ det skapelseordningens blindskott som heter mÀn. Men samtidigt pendlar sÄngen mellan nedtonade verser och en kraftfull refrÀng pÄ ett sÀtt som pÄminner om Faith Hills pop/country-integrerade balladestetik. Fast Faith Hill gör det bÀttre.

Den andra sÄngen som mer pÄminner om »Fly« Àn om mÀsterverket »Home« Àr Small Town America-uppgörelsen »Lubbock or Leave It« (det var Butch Hancock som myntade stridsropet, har jag för mig). Texten Àr spetsig i sina attacker mot regional chauvinism, smÄstadens inskrÀnkthet och religiös fundamentalism, men samtidigt Àr det rockabilly-inspirerade arrangemanget riktigt sunkigt med brölig sÄng (Natalie Maines som sÀmst) och primitiva gitarrfigurer. Fast Emily Robisons banjo rÀddar det hela frÄn att helt fastna i den tungbröliga smeten.

Men i övrigt Ă€r det bra. Även om jag anser att Laura Lynch pĂ„ mĂ„nga sĂ€tt var en bĂ€ttre Dixie Chicks-sĂ„ngerska Ă€n Natalie Maines, sĂ€tter den senare en prĂ€gel pĂ„ gruppens uttryck som förstĂ€rker det progressiva tĂ€nkande som systrarna Robison och Maguire stĂ„r för. Trots allt Ă€r de gruppens hjĂ€rnor, och de har genomfört en konsekvent och konstnĂ€rligt radikal integration av bluegrass, western swing och mainstreamcountry som saknar motstycke i countrymusikens historia. NĂ€r Natalie Maines tonar ner pĂ„ sitt vokala utspel och musiken fĂ„r en chans att andas, nĂ€r stĂ€msĂ„ngen, Martie Maguires fiddle och Emily Robisons banjo och dobro fĂ„r större utrymme i ljudbilden, dĂ„ blir resultatet precis sĂ„ skimrande och oumbĂ€rligt som blott Dixie Chicks kan vara. Det sker i sĂ„nger som »Silent House«, »The Long Way Around« och »I Hope« med dess lĂ€tt funkindrĂ€nkta gospelprĂ€gel. Den senare blir ocksĂ„ ett anthem dĂ€r countrygospeln möter det afrikanska-amerikanska arvet och den klassiska amerikanska liberalismens dröm om universellt broderskap. Och dĂ„ visar ocksĂ„ Natalie Maines en nyanseringsförmĂ„ga, som speglar en genuin vokal genialitet.

DÄ visar ocksÄ Dixie Chicks att de Àr den ledande gruppen i de senaste tjugofem Ärens country och en av de musikaliskt mest progressiva grupper som countrytraditionen skÄdat.

/Magnus Eriksson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.