Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Ahlström, HÄkan
En Helt Vanlig Man - HÄkan Ahlströms BÀsta SÄnger 1981-2005
(Lovande Projekt)

Vissa mÀnniskor kommer in i ens liv vid precis rÀtt tidpunkt. För mig var HÄkan Ahlström en av dessa mÀnniskor. PÄ kort tid kom vi varandra vÀldigt nÀra och lika plötsligt som vi blev vÀnner, lika plötsligt slets han bort frÄn mig, frÄn sin familj och frÄn detta livet. Det Àr inte bara orÀttvist och sorgligt, det Àr helt enkelt för jÀvligt.

Jag har lĂ€nge försökt skriva nĂ„got om HĂ„kan, till HĂ„kan, om vad han betytt för mig och hur han berört mitt och sĂ„ mĂ„nga andras liv, men jag har inte kunnat. Även om jag inte kĂ€nde HĂ„kan utan och innan Ă€r jag sĂ€ker pĂ„ att han inte skulle vilja höra nĂ„got sentimentalt dravel, eller nĂ„gra överdrivna artist-som-Ă€r-bortgĂ„ngen-fĂ„r-Ă„terupprĂ€ttelse-hyllningar. ÄndĂ„ Ă€r det nĂ€r jag lyssnar pĂ„ hans samlade sĂ„nger det kommer över mig: jag mĂ„ste skriva nĂ„gonting.

Egentligen Àr det kanske inte rÀtt att jag recenserar den hÀr skivan. Jag kÀnde HÄkan, jag har hört honom berÀtta om de hÀr sÄngerna, fan, jag har till och med varit med och skrivit en av dom. Men det hjÀlps inte, för först och frÀmst Àr och förblir jag ett fan av HÄkans musik.

HÄkan anstÀllde mig pÄ Digfi en gÄng i tiden, ett av mina första betalda skrivjobb. Vi mÀrkte snart att vi hade samma musiksmak, samma syn pÄ livet och, gud förbjude, samma typ av humor. HÄkan lyssnade pÄ lite grejer jag spelat in genom Ären, var uppmuntrande och kritisk om vartannat pÄ ett varmt pedagogiskt sÀtt, och föreslog att vi skulle skriva lite ihop.

Skrivarstunderna ute vid HÄkan och Lottas stuga pÄ WÀrmdö, grillad entrecote, HÄkans franska favoritvin, George Jones pÄ stereon, solen som sakta gick ner över den slumrande skÀrgÄrden och livsviktiga diskussioner om varför Paul McCartneys första platta Àr sÄ underskattad; det Àr dom bilderna som jag ser nÀr jag tÀnker pÄ HÄkan eller hör hans sÄnger.

Jag förstod pĂ„ den tiden inte riktigt vilken stor lĂ„tskrivare han var. Vi lyssnade pĂ„ hans soloplatta ”Elvis, Hallelujah Och Hurra” och han berĂ€ttade om inspelningen, om hur han fick sin gamla idol Marty Wilson-Piper att producera och om hur han Ă„kt till Paris och supit upp hela förskottet frĂ„n sitt förlag.

NÀr jag nu lyssnar förstÄr jag hur mycket av sig sjÀlv HÄkan gömt i sina sÄnger. De Àr sÄ klart personliga Àven pÄ ett, well, ytligt plan, men har man haft förmÄnen att trÀffa och lÀra kÀnna HÄkan finns dÀr ett djup som Àr lika gripande som imponerande.

Tydligast blir det i ”En Helt Vanlig Man”, som Ă€r en av de bĂ€sta sĂ„nger som nĂ„gonsin spelats in pĂ„ det svenska sprĂ„ket. Texten Ă€r sĂ„ enkel, sĂ„ rak, och sĂ„ fantastiskt jĂ€vla genialt trĂ€ffande att man nĂ€stan missar det till en början. HĂ„kan sjunger lite lojt och framför texten nĂ€stan nonchalant apropĂ„, men det Ă€r ocksĂ„ dĂ€r styrkan ligger. En helt vanlig man som sjunger om sitt liv och fĂ„r oss andra att inse att ibland Ă€r det faktiskt det enda man behöver vara.

Det Ă€r kul att höra Ex Pop, HĂ„kans första riktiga band, igen. ”Galen MilitĂ€r” Ă€r vĂ€l inte den bĂ€sta lĂ„t han skrivit, men utan den hade inte den hĂ€r samlingen kĂ€nts komplett. LĂ„tarna frĂ„n Traste LindĂ©ns Kvintett Ă€r precis sĂ„ skojiga som man minns dem, och Valar Och Delfiner-singeln ”Hur MĂ„r Henry?” Ă€r alldeles lysande bĂ„de till text och musik.

Men det Ă€r lĂ„tarna frĂ„n ”Elvis, Hallelujah Och Hurra” som Ă€r mest relevanta. Som jag har lyssnat pĂ„ dem, bĂ„de innan och efter HĂ„kans bortgĂ„ng. Inte av sentimentalitet eller saknad, utan helt enkelt dĂ€rför att de Ă€r sĂ„ satans bra. Jag blir varm om hjĂ€rtat nĂ€r jag hör ”Vad VĂ€rlden Vill Ha”, ”NĂ€r Jag Blundar Och VĂ€nder Mig Om” och ”Jorden Snurrar” och vĂ€rlden ter sig plötsligt ljusare och mer förstĂ„elig. Vackra melodier, stilfullt subtila texter och sĂ„ HĂ„kans varma, inbjudande röst – jag kan inte för mitt liv förstĂ„ hur man inte skulle kunna fĂ„ngas av de hĂ€r sĂ„ngerna.

Nu kanske ni som orkat lÀsa Ànda hit tycker att den hÀr texten bara Àr sentimentalt dravel, en överdriven artist-som-Àr-bortgÄngen-fÄr-ÄterupprÀttelse-hyllning, sjÀlvupptaget skryt eller helt enkelt bara jÀv. Det skiter jag i. Om jag kan fÄ en enda person att köpa den hÀr skivan, eller upptÀcka HÄkans musik Àr det vÀrt det.

Och trots att jag skriver det hĂ€r lika mycket för min egen skull som för HĂ„kans, hoppas jag att bĂ„de ni och han förstĂ„r att det Ă€r det enda sĂ€tt jag vet för att visa min uppskattning, respekt och aktning för HĂ„kan Ahlström – en helt vanlig, men Ă€ndĂ„ högst ovanlig man.

/Ola Karlsson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.