Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Lund, Corb
Hair In My Eyes Like A Highland Steer
(Loose)

Det är egentligen bara en detalj som hindrar ”Hair In my Eyes Like A Highland Steer” från att vara en riktig toppenskiva. En enda liten, men ack så viktig detalj. Jag ska inte gå så långt som till att påstå att Corb Lunds röst förstör helhetsintrycket, men den stör, den skaver lite illa mot de annars så fina bakgrunderna.

Soundet är förträffligt, bandet briljant och både låtarna och texterna är omedelbara, samtidigt som de ständigt växer vid upprepade lyssningar. Hade dessa 13 spår framförts av en mer övertygande sångare, hade de blivit rena dynamiten.

Och det är inte utan att man undrar över vad en Todd Snider, en Chuck Mead, eller varför inte en Buddy Miller hade kunnat göra med det här materialet. Sångbristerna blir än mer märkbara när Ian Tyson gör Lund sällskap på ”The Rodeo’s Over” och Ramblin’ Jack Elliot gästar på ”The Truck Got Stuck Talkin’ Blues”. Då förpassas Lund defintivt till en bifigur i sammanhanget.

Och han spelar egentligen aldrig huvudrollen. Problemet är att han, trots att man hör att han har mycket att säga, inte riktigt lyckas överbrygga avståndet mellan lyssnare (dvs mig) och sångare. Nog tjatat.

Synd, för Corb Lund är en finfin låtskrivare och en god förvaltare av flera av countryns otaliga subgenrer. Jag tycker mycket om Lund när han berättar om sin barndom, sin farfar Eddie, om sin gamla risiga pickup, sin ambivalens inför lantlivet och om hur han bara vill spela kort. Framför allt tycker jag om de melodier han sätter till sina texter och hur musikerna med fingertoppskänsla och pondus följer, och understryer hans tankegångar.

”Hair In my Eyes Like A Highland Steer” är när allt kommer omkring en alldeles utmärkt countryplatta, så, låt inte mina åsikter om Lunds röst avskräcka er; det är bara ett litet faktum jag i min lilla inskränkta värld inte kan komma runt.

/Ola Karlsson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.