Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Kauffman, Seth
Ting
(High Tone/Rootsy)

Först en tillkÀnnagivelse: jag tycker att det blir problematiskt nÀr jag ska recensera skivor hÀr pÄ internetsajten Rootsy som skivbolaget Rootsy antingen ger ut eller distribuerar. Det hÀr Àr första gÄngen jag försöker mig pÄ det; men jag kÀnner att jag har problem; gÄr och vÄndas. Har ni följt debatten initierad av Björn af Kleen i Sydsvenskan om Andres Lokkos Levis-spons? DÄ förstÄr ni vad jag menar.

Det handlar om journalisten och den eviga frÄgan om villkorslös objektivitet. GÄr det att behÄlla nÄgot som kan tillskrivas som objektivitet nÀr man tar emot gÄvor av dem som man Àr satta att bevaka? Who watches the watchmen, liksom. Och hur blir det nÀr man gÄr ett steg lÀngre ut i mörkaste mörkret och lÀr kÀnna skivbolagsrepresentanterna eller artisterna som man skriver om?

Det gÄr att göra det lÀtt för sig: man kan helt strunta i att skriva om plattan. Det Àr att smyga ut via bakvÀgen nÀr ingen tittar, jag vet. Men jag har anvÀnt mig av det vid nÄgra tillfÀllen. Man har gillat en artist lÀnge, sen sÄ trÀffar man och intervjuar honom eller henne, kanske lÀr man kÀnna varandra, hookar pÄ nÄgra gratisspritfester, lÀr kÀnna nÀstan pÄ riktigt, sÄ kommer plötsligt en usel platta som man borde recensera och motorsÄgskapa. Men man kan inte. Jag har vid Ätminstone tvÄ tillfÀllen tagit den enkla vÀgen ut. Fegt, men kanske ocksÄ mÀnskligt.

Jag drar inte in nĂ„gon av de andra skribenterna i de hĂ€r funderingarna. De klarar sĂ€kert balansgĂ„ngen utan att integriteten krackelerar. Det hĂ€r Ă€r helt mina egna tillkortakommanden. Jag tycker det Ă€r svĂ„rt. Och jag upplever det som att jag – de gĂ„nger jag verkligen försökt – Ă€r hĂ„rd i överkant enkom för att bevisa att jag inte lĂ„ter mig pĂ„verkas. Det Ă€r – i alla fall i fallet Tony Ernst – ingen fördel för artisten att kĂ€nna recensenten; snarare ett minus. Man bedöms efter hĂ„rdare mall.

Nu borde det inte vara samma sak hÀr. Det Àr inte precis sÄ att mina recensioner betalar amorteringarna pÄ huset. Jo, Rootsys andlige ledare och store hövding, HÄkan, Àr en snÀll pÄg och det Àr kul att det dimper ner skivor i brevlÄdan dÄ och dÄ, men man blir inte fet pÄ att synas hÀr. AlltsÄ borde de moraliska kvalen inte vara lika tydliga. Det Àr de inte heller; men de finns dÀr, jag kan se dem i ögonvrÄn.

Jag noterar, via Rootsys utmĂ€rkta sökfunktioner, att jag har skrivit arton recensioner hĂ€r pĂ„ sidan. Lite magert, kan tyckas. NĂ„ja; det hĂ€r Ă€r den tjugonde. Den nittonde ligger i pipelinen och vĂ€ntar. Well, av dessa tjugo sĂ„ Ă€r – om jag gör en snabb betygsgeneralisering – fem stycken av sorten bra eller bĂ€ttre, nio stycken godkĂ€nda och sex stycken underkĂ€nda. Det Ă€r Ă€ndĂ„ förvĂ„nansvĂ€rt jĂ€mnt utkristalliserat; speciellt pĂ„ en sajt dĂ€r man hellre skriver om det man gillar och ignorerar skitet Ă€n bevakar allt som kommer ut.

Gud vad jag gaggar. Mest Àr det hÀr en monolog för att sjÀlv komma underfund med hur jag ska förhÄlla mig. Ni behöver inte lyssna. Scrolla utan rÀdsla för repressalier ner till nÀstnÀsta stycke dÀr sjÀlva recensionen och utlÄtandet av Seth Kauffmans debutalbum Ting (distribuerat av Rootsy) utlovas. Under tiden skriver jag nÄgra sista rader om svÄrigheten att behÄlla sig objektiv nÀr man matas med gratisprodukter.

Det viktigaste Ă€r nog Ă€ndĂ„ att man kĂ€nner kĂ€rlek inför det man skriver. Utan kĂ€rlek ingen god text. Jag minns nĂ€r jag gjorde min egen hiphoptidskrift – Gidappa! – dĂ€r vi till största delen bara bevakade det vi gillade. Det vi inte tyckte om ignorerade vi. Lite grand som hĂ€r pĂ„ Rootsy. Fast hĂ€r mĂ„ste vi dessutom skriva om Van Morrisons nya, oavsett om den nu Ă€r definitionen av ”total pömsighet”. Det har nyhetsvĂ€rde; det Ă€r rootsmusik; det Ă€r en artist som mĂ„ste följas upp. DĂ„ Ă„terstĂ„r en sak till som vi mĂ„ste skriva om: de plattor som Rootsy ger ut. Och hĂ€r kommer den i mina ögon svĂ„raste balansgĂ„ngen. Hur gör man? Jag har inte haft lust till det innan; jag har tagit den feges bakvĂ€g. För allt Rootsy ger ut Ă€r ju inte bra: Willy Clay-plattan tyckte exempelvis jag var trist. Å andra sidan Ă€r somt otroligt bra: Andi Almqvists album Ă€r magnifikt. Ja, jag vet att det hĂ€r inte leder nĂ„gon vart. Jag ville bara göra er uppmĂ€rksamma pĂ„ min egen tveksamhet. Nu börjar filmen.

Seth Kauffman Ă€r en rolig liten figur. Han har fĂ„nig hatt och svetsglasögon. Alla lĂ„tar pĂ„ Ting Ă€r skrivna, producerade, inspelade och spelade av Seth sjĂ€lv. Han trakterar gitarr, violin, tamburin, maraccas, piano, trummor, munspel och lamadjurstĂ„naglar. Den senaste jag hörde som spelade fler instrument pĂ„ en skiva var vĂ€l Patrick Wolf. PĂ„ egna hemsidan sĂ„ kan man lĂ€sa att Seth kallar sin musik för »lo-fi North Carolina funk«; det Ă€r pĂ„ nĂ„got mĂ€rkligt vis en helt igenom adekvat beskrivning av musiken samtidigt som det bara Ă€r ihĂ„ligt imageprat.

Ting Ă€r tretton lĂ„tar lĂ„gbudgetfest. Seth pratar pĂ„ hemsidan om vikten av att ge sina lĂ„tar »fel« stil; att lĂ„ta en blueslĂ„t produceras som vore den en jazzsĂ„ng etcetera. NĂ„got sĂ„dant tycker jag inte riktigt att jag kan höra. Alltihop lĂ„ter som om det Ă€r inspelat under kudden i pojkrummet. Det Ă€r vĂ€l sjĂ€lva essensen av lo-fi, sĂ„ det tar sĂ€kert Seth som en komplimang. Det ekar av Beck, nĂ€r han var som mest sökande. En liten dos deltablues finns ocksĂ„; och nĂ„got som kan liknas vid Jonathan Richman möter Talking Heads: en sorts kĂ€rlekssökande av intellektuell karaktĂ€r. Knasigt, fast knasigt pĂ„ de rĂ€tta stĂ€llena.

Första gÄngen jag lyssnar sÄ avfÀrdar jag det direkt. Det lÄter fanimej ofÀrdigare Àn det som brukar komma ut ur Lou Barlows portastudio. Men efter nÄgra gÄnger sÄ Àr det nÄgot som lockar till leenden och nya lyssningar. Kanske Àr det ett Àrligt tilltal i botten? Kanske finns hÀr en lust och en lek som vittnar om passion och inte bara tidsfördriv? Kanske Àr det lite kul som omvÀxling till en allt trÄkigare vÀrld?

BĂ€st tycker jag om inledningsspĂ„ret »Get Your Love Stole« som Ă€r sĂ„dĂ€r chosefritt genial att man letar efter mer kĂ€nda artistnamn efter lĂ„ttiteln. Men Seth har skrivit den sjĂ€lv. OcksĂ„ »Detroit Sunrise«, som har mer soul Ă€n blues i sig, driver mig att höja betyget. Det som började som en regelrĂ€tt sĂ„gning har nu artat sig till en snĂ€llt mittenbedömning. Fortfarande tycker jag att sjĂ€lva lo-fi estetiken blir enbart jobbig nĂ€r den anvĂ€nds i en sorts sjĂ€lvĂ€ndamĂ„l. DĂ€r mĂ„ste finnas lĂ„tar i botten. Eller i alla fall lĂ„tskelett. Eller Ă„tminstone tillstymmelse till idĂ©. Det fĂ„r inte bara vara ostĂ€mda gitarrer och kudde över sĂ„ngmicken.

Jag vet inte hur jag ska göra: ska jag rekommendera er att skaffa Seth Kauffmans Ting? Efter varannan lyssning vill jag. Men efter varannan tröttnar jag och tycker att det ska krÀvas mer för att kvalitetsstÀmpeln ska fram. Jag velar fram och tillbaka. Kan inte bestÀmma mig.

/Tony Ernst


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.