Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Horse Stories
Everyones A Photographer
(Loose Records)

Fladdrigt, ofokuserat och hÀndelselöst. Om man Àr pÄ negativt humör.

SpÀnnande, subtilt och lÀttantÀndligt. Om man Àr pÄ positivt humör.

Jag undrar hur mĂ„nga sĂ„dana hĂ€r skivor jag har lyssnat pĂ„ under min tid som yrkesverksam recensent. Tusen? Tiotusen? Skivor dĂ€r man hittar en liten bit gott och en liten bit som Ă€r mindre bra. Skivor som klyver en mitt itu. Det Ă€r inte dĂ„ligt; det finns egentligen ingenting att gnĂ€lla över. Man hör att musikerna Ă€r duktiga, att de har lagt ner vederbörlig kĂ€rlek och tid. Man förstĂ„r varför bandet existerar. Men man ser ocksĂ„ omedelbart att det saknas den sista gnuttan genialitet som hade lyft plattan och sĂ„ngerna till den dĂ€r berömda »nĂ€sta nivĂ„n«. Det kvittar liksom hur mĂ„nga gĂ„nger man spelar skivan: den blir aldrig sĂ„ bra som musikerna i sina vĂ„taste drömmar hoppas pĂ„. Den har aldrig Duluth, Minnesota som födelseort. Bara nĂ„n liknande hĂ„la i nĂ„n liknande stat som dock aldrig kommer att sĂ€ttas pĂ„ kartan pĂ„ samma sĂ€tt.

SÄdana hÀr plattor Àr de allra svÄraste att recensera. Urusla skivor finns det alltid en glÀdje i att sÄga sönder. Man ska inte underskatta hatet som drivkraft för den moderne musikkritikern. Och fantastiska plattor fÄr man aldrig nog av; det Àr dem man lever för och av. Nej, det Àr mittenplattorna som Àr svÄrast. De som, om man nu ocksÄ har ett betygssystem att ta hÀnsyn till, hamnar i kategorierna tvÄ eller tre plus, getingar, fyrar eller vad som nu Àr tecknet. Nu har ju lyckligtvis inte Sir HÄkan nÄgot betygssystem pÄ Rootsy. Men mitt svÄra arbete kvarstÄr: att skapa en intressant text av en exakt medelmÄttig skiva.

Jag noterar att bandet pĂ„ sin hemsida har tapetserat förstasidan med alla goda betyg de fĂ„tt för den hĂ€r plattan. Det Ă€r fyror och femmor överlag. NME, som visserligen inte haft ett rĂ€tt de senaste femton Ă„ren, sĂ€tter 8 av 10 möjliga och kallar den »melancholy bliss«. Ha! De skulle inte kĂ€nna igen melankolisk skönhet om den sĂ„ bet dom i nĂ€san.

Horse Stories har helt gĂ„tt förbi mig. Jag hade inte hört talas om bandet innan den hĂ€r skivan damp ner. De bildades i Los Angeles Ă„r 2000 nĂ€r Australien-födde lĂ„tmakaren och sĂ„ngaren Toby Burke mötte Clinton Stapleton, en trummis frĂ„n Texas. Everyone’s A Photographer Ă€r deras tredje album. Idag Ă€r man en trio; mulitinstrumentalisten Beth Balmer Ă€r fullvĂ€rdig medlem. Dessutom har Toby Burke hunnit med ett soloalbum hĂ€romĂ„ret. Till den hĂ€r plattan har han dock lĂ„st in sig i en lĂ€genhet i London i tvĂ„ Ă„r i total ensamhet; allt för att fĂ„ inspirationen att flöda. Han har bara lyckats sĂ„dĂ€r.

Det Ă€r sprött och svĂ„rmodigt. De enkla klara melodierna lyser med sin frĂ„nvaro. Ofta lutar det sig mot nĂ„gon sorts psykedelika; lĂ„tarna flummar ut i tomma rymd. NĂ„gra enstaka textrader stannar kvar: »Choose a life / Live it fast / There’s no future in the past«. Men lika mĂ„nga rinner likt every grain of sand genom fingrarna. De flesta lĂ„tarna minns jag ingenting av. Har jag lyssnat pĂ„ den hĂ€r plattan? Ja, det har jag. En lĂ„t biter sig nĂ€mligen fast. HĂ„rt. Det svider i skinnet efterĂ„t. Den heter »The Ten«, men ligger som nummer nio pĂ„ albumet. Toby Burke Ă€r pĂ„ hemvĂ€g efter en liten fest; flickvĂ€nnen kör för han har druckit. Han Ă€r trött. Han nickar till. Oj, Ă€r vi redan hemma. »Come on in
 you can’t sleep in this thing«. Sen ligger de tĂ€tt intill varandra. Och allt Ă€r en samvaro att lĂ€ngta efter. Melodin vaggar en till dröms: tĂ€nk om man finge ha det sĂ„! Bara för en endaste liten sekund! Livet Ă€r svĂ„rt; nĂ€r det kunde vara sĂ„ enkelt. Tack Toby Burke för att du kunde beskriva det.

/Tony Ernst


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.