Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Blandade Artister
Gospel Music
(Hyena)

För mig Àr denna recension som att skriva om Bibeln, Truman Capotes »In Cold Blood« och Paul Austers samlade litterÀra verk. Var börja, var sluta? Hur beskriva och berÀtta utan att beflÀcka? Det Àr ett slags slavÄngest; fastbunden till det svenska sprÄkets limitationer utan möjlighet att bryta sig loss, kÀmpa sig fri.

För innehÄllet hÀr sÀgs vara ursprunget till allt jag Àlskar. Jag vet inte, kanske Àr det sÄ sanningen stavas. Det mÄ vara viktigt med historia, men gospel ser jag som historielös, svÀvande genom generationer som urkraft Ät nÄgot större, nÄgot eggande och fantastiskt förförande.

HÀr lÄter det om inte annat som det.
»Gospel Music« Àr en fantasiförtrollning till skiva, lika alldaglig som skylten pÄ omslagsbilden, samtidigt lika trotsig och eldig som ett hemligt kÀrleksmöte mellan tvÄ Àlskade.

Helt enkelt musik som Àr fullbordad, slutgiltig och pÄ sina egna vilkor verklig.

Det börjar med en önskan, en bön, en sammanfattning pÄ 39 sekunder. Det Àr detta som skivan handlar om: lidelsefull enkelhet i olika former av olika ursprung med olika vÀgar till mÄlet som tar formen av olika budskap om frÀlsning, om Hans outgrundliga sÀtt.

Jag lyssnar pÄ »The Last Mile of the Way« med The Soul Stirrers, pÄ harmonierna, pÄ musik som tÀnds av brinnande lÄgor, pÄ förtröstan om att den sista resan inte Àr sÄ farligt plÄgsam om man tror att nÄgot annat, nÄgot bÀttre vÀntar dÀr pÄ andra sidan. Jag tror inte, men lyssnar och förstÄr varför andra gör det.

Mer fascinerande Àr dÄ kontrasten mellan hoppet pÄ en högre makt och ensamheten i The Harmonizing Fours »Motherless Child«. En övergivenhet som förstÀrks av mörka röster, nÄgra fÄ ackord frÄn en gitarr och en text sÄ förkrossat uppslitande att förtvivlan Àr kÀnslan. LikasÄ historien om en förÀlders kÀrlek i »Waiting For My Child« med The Consolers: enkelt uppbyggd men berÀttad med eftertryck och kraftfull sÄng. Det handlar om en mors kÀrlek:

IÂŽm waiting and waiting for my child to come
If you can’t come home
Will you please send me a letter?
A letter would mean so much to me


Vad kan ha hÀnt? Var kan det bortkomna barnet vara? Förklaringarna, kanske sprungna ur fantasi eller sÄ kanske klipp frÄn verkligheten, blir vÀrre och vÀrre desto mer rÀdslan kryper sig pÄ.

Lord, my child, may be somewhere
On his sickbed with no one there to rub his aching head
Lord, my child, may be somewhere
In some lonely jail, with no one there to pay his bail


Slutligen en bön efter ett tecken, nÄgonting som kan peka ut var, för varför har ingen betydelse:

If I only knew what town my child was in
I be there on that early morning train
No matter what the crime, Lord you know this child is mine


Jag tÀnker pÄ moderns berÀttelse nÀr Mahalia Jackson sjunger »My God is Real«.
Jag tÀnker pÄ moderns berÀttelse nÀr jag lyssnar pÄ Reverend James Clevelands predikan om Jesus som avslutar denna skiva.
Jag avundas deras övertygelse men kan inte förmÄ mig att kÀnna det samma. Om musiken dÀrmed blir sÀmre? Nej, pÄ det Àr jag sÀker, för skivans överflöde av charm, men ÀndÄ största allvar, Àr totalt. »Gospel Music« Àr en upplevelse inte bara för de önskningar och starka tro som dÀr ryms utan ocksÄ för de vardagsproblem, de bekymmer och tankar som vi alla nÄgon gÄng har eller nuddar vid.

Och det Àr endast att omfamna sig sjÀlv av vÀlbehag som ÄterstÄr nÀr alla 18 lÄtar har satt spÄr i sjÀl och i hjÀrta.

/Mattias Bergqvist


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.