Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Russell, Tom
Love & Fear
(Hightone Records)

Om den här CD:n hamnat hos nån av kvällstidningarnas unga popinglor hade rubriker om »gubbslem« och »gubbsjuka« varit givna.

Själv ser jag »Love & Fear« som en medelålders mans ömsint solkiga, men kärleksfulla protokoll över sitt kärleksliv. Ett liv fyllt av såväl resignation som bitterhet och längtan efter ung och omöjlig kärlek (»I´ve learned to let it go«). Ett liv som utspelas lika mycket i minnena som i verkligheten. »The Pugilist At 59« ger bilden av en man som är trängd mot repen och egentligen inte längre tror på seger, men som fortfarande är beredd att snöra på sig handskarna och gå en match i kärlekens tecken. »Beautiful Trouble« är en insiktfull skildring av de frestelser som kantar hans väg medan »Stealing Electricity« är ett ovanligt lyckat försök att beskriva kärlekens väsen.»The Sound of One Heart Breaking« är en blivande countryklassiker och den resignerat mörka »Ash Wednesday« väjer vare sig för kärlekens svärta eller smärta. »All The Fine Young Ladies« är patetisk i ordets verkliga mening medan den jazzfärgade »Old Heart« skildrar kärleken med ömsint värme.

Tillsammans med Andrew Hardins och Gurf Morlix gitarrer, Joel Guzmans dragspel, Fats Kaplins steel och Gretchen Peters utsökta andrastämma levererar Russel några av de bästa kärlekssånger jag hört.

Vid 59 års ålder har Tom Russell äntligen blivit en av de riktigt stora amerikanska berättarrösterna.

Trängd mot repen, men kvar i ringen.

/Christer Olsson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.