Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Nazarenes
Songs Of Life
(Insteel/Heartbeat Europe)

Malmöfestivalen för nÄgra Är sedan. Ett dixieband (gamla gubbar, ljusa kostymer, nyputsade blÄsinstrument) stÄr och lirar vid kanalen, just i höjd med Gustav Adolfs Torg. Vid en paus i musiken gÄr jag fram och skriker allt vad jag kan: »Bebop!«.

För att ny musik ska ha nÄgot som helst existensberÀttigande sÄ krÀvs det att den Àr just det; ny. StrÀvar efter att vara innovativ. LÀngtar mot originalitet. Söker efter det moderna (ja, eller, för all del, det postmoderna). Ny musik som lÄter som gammal musik gÄr tokbort. Det har ingen betydelse hur ekvilibristisk eller kopielik den Àn Àr. Det blir ÀndÄ bara Papa Bue Viking Jazz Band av alltihop.

Jag lyssnar hellre pÄ rutten ny musik om den bara Àr framÄtstrÀvande Àn jag lyssnar pÄ riktigt bra ny musik om den Àr bakÄtdito. Kanske Àr det ett felslut i mitt inre, jag vet inte. Men jag kan inte lyssna pÄ nÄgon skiva med Gregory Isaacs inspelad efter 1988. Sak samma med Bunny Wailer, Burning Spear och Israel Vibration. DÄ lyssnar jag hellre pÄ Elephant Man, fastÀn han Àr sÄ lÀspigt jobbig att det gör ont i mjÀlten. Han Àr Ätminstone originell.

För nÄgot Är sedan kom en Wynton Marsalis-platta dÀr han gjorde gamla Monk-lÄtar i nya versioner. Man undrar ju: Varför? Vahahaharför? V-a-r-f-ö-r? Jag har alla de gamla Thelonius Monk-plattorna hÀrhemma, tack, och de gÄr utmÀrkt att spela och det lÄter finfint och hu, vad han plinkar ibland och det Àr verkligen jÀttespÀnnande musik.

Men den behöver inte spelas in en gÄng till av en som hÀrmar jÀttebra!

Och hela denna lÄnga ingress bara för att tvÄ etiopiska bröder vid namn Noah Isac Tewolde och Medhane Tewolde, boende i Göteborg, slÀpper sitt andra album som Nazarenes. De gör tjockflytande, klassisk roots med grundmurad rastatro i botten. Och de gör det bra. Det Àr ny musik; det Àr gammal musik. De hÀrmar. De hÀrmar visserligen bra; men de hÀrmar. Det Àr Papa Bue.

Men sÄ lÄter jag skivan rulla ett par gÄnger för att inte verka alltför storstadsstressat avspisande. Och efter ett tag tvingas jag erkÀnna att det Àr bra. Det Àr bra musik. Det Àr vÀlgjort, svidande vackert och med en övertygande kÀnsla i botten som rör hjÀrtat.

Men det hjÀlper inte; det Àr likafullt Papa Bue.

De hÀr bÀgge bröderna Àr uppvÀxta i Addis Abeba. De kom till Sverige nÄgon gÄng pÄ Ättiotalet och slÀppte sin första skiva, »Orit«, under det hÀr namnet 2001. Dessförinnan hade Noah Isac slÀppt ett eget album hos Virgin 1994. Musiken Àr som sagt lÄnad frÄn sjuttiotalets rootsscen pÄ Jamaica. Musikerna, till största delen svenska, kan sin rytmlÀra utantill. Och produktionen, signerad bröderna Tewolde sjÀlva, Àr flÀckfri. TextmÀssigt sÄ rör sig Noah Isac och Medhane i den allra grumligaste rastafaripölen. Jag begriper visserligen mycket lite av denna religion. Jag har pratat med mÄnga reggaeartister genom Ären. Alla har de försökt förklara. Jag har inte förstÄtt. DÀremot har jag lÀst Ryszard Kapuscinskis »HÀrskaren« och sett bilden av en dÄraktig despot.

Nazarenes »Songs Of Life«; inte för den som stÄr med blicken framÄt. Fast »Song Of Mary Jane« (spÄr 6) Àr nog ÀndÄ en av Ärets finaste kÀrlekslÄtar. Hur gÄr det ihop? Det gÄr inte alls ihop.

/Tony Ernst


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.