Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Broughton, David Thomas
The Complete Guide To Insufficiency
(Plug Research/dotshop.se)

Han heter David Thomas Broughton och slÀpper sin debutplatta. Jag vet inte mycket om honom, men lÀser mig till att han Àr tjugofyra Är och har figurerat pÄ livescenen i och kring Leeds under flertalet Är. Vad jag dÀremot vet Àr att det hÀr Àr magisk musik: fullt vÀrdig sin plats i den yppersta eliten av den engelska poplÀngden.

Plattan Àr inspelad i en enda lÄng tagning i Wrangthorn Church i Leeds. Artistbiografin jÀmför Broughton med Nick Drake, Neutral Milk Hotel och Anthony & The Johnsons. Jag tycker nog att det hÀr Àr tillrÀckligt egensinnigt för att slippa likhetsgranskningar. Men med tumskruvarna pÄ sÄ skulle jag nog svara John Martyns allra mest besatta och introverta stunder i början av sjuttiotalet om Broughton ska kompareras med nÄgon annan artist. Han mÀssar med gÄtfull röst om ensamhet och död och det ekar frÄn det höga kyrkvalvet. Gitarrspelet Àr enkelt och utan ÄthÀvor.

Musiken Ă€r akustisk. Med ett visst inslag av reverb, loop-pedal och billig trummaskin. Det skulle kanske kunna kvala in under den dĂ€r fĂ„niga titeln »freak-folk«. Men mest av allt kĂ€nner jag att man mĂ„ste hitta pĂ„ en egen etikett. SĂ„ pass sĂ€reget Ă€r det. Church sufferin', kanske. Eller Folk broodin'. Eller Lost music. Eller bara David Thomas Broughton.

Texterna Àr mer förvirrade brottstycken Àn fÀrdig lyrik. Det lÄter som att David Thomas reciterar en sorts aviga felvÀnda ordsprÄk. Likt ett oroligt mantra upprepar han dessa skadade glosor om och om och om igen. Som om det skulle hjÀlpa. Som om rÀddningen dÄ skulle komma. Ord likt livbojar i annars oroligt och stormigt sjÀlsligt hav. Det handlar om krig, död och förnedring.

Ibland försöker han sig pĂ„ kĂ€rlekspoesi. DĂ„ lĂ„ter det sĂ„hĂ€r: »I wouldn't take her to an execution / I wouldn't take her to a live sex show / I wouldn't piss or shit on her, would I? / Because I love her so«.

Jag vÄgar lova att det hÀr Àr en platta som kommer att leva lÀnge, lÀnge. Fem lÄtar som strÀcker ut över nÀstan fyrtio minuter. NÀr det Àr över vill man lyssna igen.

2006 har knappt hunnit börja. Hur det blir kan ingen veta. Vilka skivor som kommer att slĂ€ppas, spelas och Ă€lskas stĂ„r Ă€nnu skrivet i den iskalla skyn. Men att »The Complete Guide To Insufficiency« Ă€r topp tio-material stĂ„r dĂ€remot redan klart.

/Tony Ernst


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.