Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Dr John
All By Hisself - Live At The Lone Star: The Rebennac Chronicles Vol 1
(Hyena Records)

Jag såg Professor Longhair, Doktorns läromästare och musikalisk pappa till de flesta av dagens New Orleans-pianister, tre gånger i slutet av 70-talet. En gång i Göteborg och två otroliga kvällar på Mosebacke i Stockholm.

Och Professorn är säkert den mest innovative och nyskapande av de båda pianisterna, men när det gäller teknik och spelhumör så vete gudarna om inte den gode Doktorn håller minst samma klass som den, då åtminstone, mer bluesbenägne Professorn.

Åtminstone när han är i samma gudabenådade form som på den här liveinspelningen från 1986 med bara Doktorn och hans piano. Han gör en fullständigt monstruöst bra version av ”Stagger Lee”, kör Doc Pomus ”Average Guy” som om den skrivits igår och hans egen mer funkiga ”Qualified” kan, i den här versionen, mäta sig med både ”Such A Night” och ”Right Place Wrong Time”, där han demonstrerar sin otroliga rytmkänsla på tangenterna. Han gör ”Iko Iko” och egna favoriten ”Junco Partner” i en ny, sanslöst bra version, slår ihop ”Travellin´ Mood” och ”Let´s Make A Better World” och gör sitt Huey Smith-medley, som rockar som aldrig förr.

Överallt dominerar den säreget svängiga och dansvänliga second line-rytmen och överallt leker Doktorn fram pianofyrverkerier mellan verserna med en självklar lätthet och lekfullhet som får mig att flina fånigt av lycka.

Det hela blir inte sämre av att man får en 30 minuter lång DVD-intervju som bonus där han spelar, berättar om NO och demonstrerar second line-rytmen.

Om den här plattan går bra lär det komma fler volymer ur Macs sprängfyllda arkiv så jag säger bara som Doktorn själv — ”let the good times roll!”

Och ut och köp ”All By Hisself” så länge!

/Christer Olsson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.