Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Dr John
All By Hisself - Live At The Lone Star: The Rebennac Chronicles Vol 1
(Hyena Records)

Jag sÄg Professor Longhair, Doktorns lÀromÀstare och musikalisk pappa till de flesta av dagens New Orleans-pianister, tre gÄnger i slutet av 70-talet. En gÄng i Göteborg och tvÄ otroliga kvÀllar pÄ Mosebacke i Stockholm.

Och Professorn Àr sÀkert den mest innovative och nyskapande av de bÄda pianisterna, men nÀr det gÀller teknik och spelhumör sÄ vete gudarna om inte den gode Doktorn hÄller minst samma klass som den, dÄ Ätminstone, mer bluesbenÀgne Professorn.

Åtminstone nĂ€r han Ă€r i samma gudabenĂ„dade form som pĂ„ den hĂ€r liveinspelningen frĂ„n 1986 med bara Doktorn och hans piano. Han gör en fullstĂ€ndigt monstruöst bra version av ”Stagger Lee”, kör Doc Pomus ”Average Guy” som om den skrivits igĂ„r och hans egen mer funkiga ”Qualified” kan, i den hĂ€r versionen, mĂ€ta sig med bĂ„de ”Such A Night” och ”Right Place Wrong Time”, dĂ€r han demonstrerar sin otroliga rytmkĂ€nsla pĂ„ tangenterna. Han gör ”Iko Iko” och egna favoriten ”Junco Partner” i en ny, sanslöst bra version, slĂ„r ihop ”TravellinÂŽ Mood” och ”LetÂŽs Make A Better World” och gör sitt Huey Smith-medley, som rockar som aldrig förr.

Överallt dominerar den sĂ€reget svĂ€ngiga och dansvĂ€nliga second line-rytmen och överallt leker Doktorn fram pianofyrverkerier mellan verserna med en sjĂ€lvklar lĂ€tthet och lekfullhet som fĂ„r mig att flina fĂ„nigt av lycka.

Det hela blir inte sÀmre av att man fÄr en 30 minuter lÄng DVD-intervju som bonus dÀr han spelar, berÀttar om NO och demonstrerar second line-rytmen.

Om den hĂ€r plattan gĂ„r bra lĂ€r det komma fler volymer ur Macs sprĂ€ngfyllda arkiv sĂ„ jag sĂ€ger bara som Doktorn sjĂ€lv — ”let the good times roll!”

Och ut och köp ”All By Hisself” sĂ„ lĂ€nge!

/Christer Olsson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.